Integraal ontwerp gevel biedt biodiversiteit in het kwadraat

dinsdag 7 november 2023

Samples van het beton dat in de gevel wordt gebruikt (Decomo).

In Amsterdam word je niet snel meer verrast door circulaire, klimaatadaptieve of natuurinclusieve projecten, maar toch vonden we er één in het grootschalige gebouwencomplex Amsterdam VERTICAL. In een deelproject van deze ontwikkeling laat architect Donna van Milligen Bielke zien hoe je architectuur verenigt met natuurinclusiviteit.

Op haar visitekaartje prijken diverse prestigieuze architectuurprijzen, waaronder de Jonge Maaskantprijs (2019) en de Prix de Rome (2014). Die laatste won Donna van Milligen Bielke met het Cabinet of Curiosities, een ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam. Daarbovenop werd De Kunstwerf in Groningen, samen ontworpen met Ard de Vries, het BNA Gebouw van het Jaar 2023 en deze creatie kwam ook terecht op de cover van het Jaarboek Architectuur in Nederland 2022|2023.

Dit laatste project, bestaande uit diverse ruimten en kantoren voor culturele gezelschappen, noemt ze ‘haar stokpaardje’. Geschakelde binnentuinen zorgen daarbij voor een verbinding met de omliggende stad. “We wilden daar niet alleen even een gebouw neerzetten”, legt Van Milligen Bielke uit, “maar meteen ook kijken naar hoe we met het gebouw de stad kunnen verlengen en publieke ruimte kunnen toevoegen.”

Petra

In het Groningse ontwerp, met poorten en arcaden, lieten Van Milligen Bielke en De Vries zich inspireren door het werk van de invloedrijke Sebastiano Serlio (1475-1554). Ook voor haar ontwerp van de woontoren N1 binnen Amsterdam VERTICAL greep ze terug naar oudere voorbeelden, in dit geval uit Petra (Jordanië). Voordat ze dat toelicht, vertelt ze eerst: “In dit soort tenders zijn duurzaamheid en natuurinclusiviteit natuurlijk erg belangrijk.

Dat betekent wat mij betreft niet dat het allemaal ‘groen’ moet zijn om te kunnen zeggen dat het om een duurzaam gebouw gaat. Ik wilde op een andere manier iets toevoegen aan het concept duurzaamheid. En daarom, naast de woontoren N3 van NL architects die bestaat uit een stapeling van verschillende landschappen, niet nóg een groen torentje ontwerpen. Dus het is een ontwerp geworden dat contrasteert met die grotere toren.”

Het contrast dat Van Milligen Bielke zocht, blijkt onder meer uit haar stoere, stevige, monolithische ontwerp. “Dat onderscheidt zich van de glazen torens in Sloterdijk en als tegenhanger van het lichtere landschappelijke ontwerp van de tweede woontoren. Ik wilde iets ‘zwaarders’ ontwerpen. Waar NL Architects zich met woontoren N3 heel erg richt op de planten, insecten en biodiversiteit, koos ik echt voor dieren die goed gedijen in een soort rotsachtig landschap.”

Geïntegreerd in gevel

Het toepassen van duurzaamheid vertaalt zich bij Van Milligen Bielke niet in visueel groen, maar in nestkasten voor diverse soorten dieren als integraal onderdeel van het architectonisch ontwerp van de gevel. Zoals boven vermeld, liet Van Milligen Bielke zich daarbij inspireren door Petra. “Het moest iets heel ...

Abonnees lezen de rest van het interview met Van Milligen Bielke in ons themanummer Circulair & Natuurincusief direct in onze Acquire bibliotheek. Of neem nú een abonnement.

Tekst: Ysbrand Visser
Beeld: Donna van Milligen Bielke

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten

23 jan om 11:30 uur

Het klimaat verandert in een hoog tempo en de effecten op de menselijke activiteiten en gezondheid zijn vooral…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Congres Natuurlijk: versnelling natuurinclusief bouwen

11 dec 2023

De vijfde editie van het Congres Natuurlijk in het Provinciehuis in Zwolle liet met veel kennisdeling,…

Lees verder »