Hotel bij Schiphol pioniert met eigen groene energie

woensdag 27 september 2023

In Europa mikken steeds meer bedrijven en organisaties op elektrische oplossingen om de CO2-uitstoot te verminderen. Daardoor lopen de bestaande elektriciteitsnetten echter vast: netcongestie! Een Nederlandse hoteleigenaar heeft daarvoor echter een eigen oplossing bedacht. In samenwerking met powermanagementbedrijf Eaton heeft hij zijn hotel nabij Schiphol veranderd in een uiterst duurzaam bedrijf, dankzij het innovatieve 'Buildings as a Grid'.

Omdat in heel Europa elektriciteitsnetten overvol raken, stuiten veel bedrijven - met name in commerciële, industriële omgevingen en ook bij woongebouwen - op de beperkingen van het elektriciteitsnet. Oude infrastructuur en overbelastingen leiden soms tot het weigeren van nieuwe aansluitingen. Dit probleem vertraagt de elektrificatie, met name in landen als Duitsland, Italië, Polen, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland. Alleen Finland lijkt nog een open en betrouwbaar elektriciteitsnet te hebben (aldus de Energy Transition Readiness Index van REA).

Hernieuwbare energie

Geconfronteerd met deze netbeperkingen heeft de eigenaar van hotel The Florian in Hoofddorp samen met Eaton ervoor gezorgd dat zijn hotel altijd van voldoende elektriciteit wordt voorzien. En dat tegen lage kosten en met minimale CO2-uitstoot. Door te kiezen voor Buildings as a Grid, de energieoplossing van Eaton, heeft de ondernemer een voormalig kantoorgebouw bij Schiphol omgetoverd tot een bruisend en trendy hotel, dat volledig draait op hernieuwbare energiebronnen.

Hotel The Florian (Hoofddorp)
Hotel The Florian (Hoofddorp)

Slim energiebeheer

Eaton heeft voor The Florian een slimme energiestrategie ontworpen, met zonnepanelen op het dak (30 kWp) en het Eaton xStorage accu-energieopslagsysteem (40 kW vermogen en 50 kWh capaciteit). Dit zorgt voor een optimale mix van opgewekte zonne-energie en stroom uit het reguliere netwerk. Een piekvermogenregeling zorgt ervoor dat de batterijen worden gebruikt wanneer de vraag naar elektriciteit in het hotel het grootst is. Het gebruik van elektriciteit blijft daarbij binnen de vooraf, met de energiemaatschappij afgesproken grenzen.  Daardoor worden de kosten flink gedrukt.

Schaalbare duurzaamheid

De Buildings as a Grid-oplossing is op grotere schaal prima toe te passen en omvat ook een systeem van elektrische voertuigladers, geïntegreerd in het energiebeheersysteem via de speciaal ontwikkelde Buildings Energy Management Software (BEMS) van Eaton. Geavanceerde algoritmes in de software zorgen ervoor dat stroom beschikbaar is waar en wanneer dat het meest nodig is voor het opladen van elektrische voertuigen en andere elektrische toepassingen in het hotel. Ondertussen wordt dan ook de xStorage-batterij opgeladen, waarmee in huis elektriciteit beschikbaar is wanneer dat nodig is.

Slim energiebeheer

BEMS analyseert voortdurend trends in het huidige en historische energieverbruik van het hotel en houdt zelfs rekening met weersvoorspellingen om zoveel mogelijk goedkope en duurzame zonne-energie te benutten. Dit helpt zowel de energierekening als de CO2-voetafdruk van het hotel te verkleinen.

De trotse eigenaar van The Florian, die zichzelf graag Tony laat noemen, is opgetogen over de resultaten. “Onze Buildings as a Grid-aanpak bij The Florian behaalt uitstekende resultaten. In 2022 hebben we onze energiekosten onder controle kunnen houden, ondanks de enorme prijsstijgingen van de energie. Tegelijk hebben we onze CO2-uitstoot met ruim 15 ton kunnen beperken. En, erg belangrijk, we zijn binnen de grenzen van onze netaansluiting gebleven. Als dat niet was gelukt, hadden we mogelijk moeten sluiten”

Richard ter Horst, product manager Buildings as a Grid bij Eaton, voegt ten slotte toe: “De toepassing van Eatons Buildings as a Grid concept bij hotel The Florian laat zien dat het voor ondernemers loont om te kijken naar andere oplossingen dan zwaardere aansluitingen op het bestaande energienet. Wij dragen op die manier graag bij aan de energietransitie en kunnen nog veel meer ondernemers ondersteunen met deze duurzame oplossing.”

Bron: persbericht Eaton
Beeld: Wilco Veerman

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

25 jan om 13:00 uur

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezond, duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken

5 dec 2023

Hoe gezond en energiezuinig is een verduurzaamde woning nu echt? In een uitgebreid onderzoek door de Woonbond…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan

15 nov 2023

Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan…

Lees verder »
descriptionArtikel

De samenwerking moet al in het inkoopproces gestalte krijgen

14 nov 2023

Ondanks een niet optimale wettelijke druk om duurzaam en circulair te bouwen, is er veel mogelijk. Dat betoogt…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Geen gelijke kansen als schoolgebouwen uit elkaar vallen'

12 okt 2023

Het derde Duurzame & Gezonde Scholen Congres in Utrecht was een ‘feest van herkenning’ en tegelijkertijd…

Lees verder »