Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan

woensdag 15 november 2023

Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan informeer je bij Modernista of zij wellicht ideeën hebben. “Modernista heeft zeer snel geschakeld en de totale kosten voor de verlichting van het schoolplein van ROC Mondriaan Leidschenveen met tweederde gereduceerd”, vertelt projectleider David Biron. “Voor hen een relatief kleine opdracht, voor ons groot resultaat.”

In Den Haag is afgelopen zomer een nieuwe locatie gebouwd voor het ROC Mondriaan. De school voor beroepsopleidingen heeft al tientallen locaties in de regio Delft en Den Haag, maar voegt met de locatie Leidschenveen nog een nieuw gebouw toe. In het gloednieuwe, compacte gebouw van vier verdiepingen worden drie verschillende opleidingen gehuisvest. Architectenbureau RoosRos uit Oud-Beijerland won de architectenselectie voor het nieuwbouwproject. Het bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van een uiterst flexibel schoolgebouw, dat groei, krimp en wijzigingen van opleidingen of veranderingen in het onderwijs mogelijk maakt. Ook aan de buitenruimte is veel aandacht besteed. Hiervoor tekende ingenieursbureau Witteveen+Bos (Deventer), samen met Lindeloof Tuin- en Landschapsarchitecten (Delft).

Inspraak van studenten

“Een belangrijk gegeven bij het inrichten van de buitenruimte was dat het hele gebouw natuurinclusief is gebouwd”, vertelt projectleider David Biron, werkzaam bij Witteveen+Bos. “In de gevel zijn nestplaatsen aangebracht en op het plein hebben we een zodanig ecosysteem ingericht, dat ook insecten, vogels en vleermuizen een plek aan of om het gebouw krijgen. We hebben een wadi ingericht om regenwater te kunnen opvangen en er worden nog veertig bomen rondom het schoolplein geplaatst.”

Mondriaan College
ROC Mondriaan in Leidschenveen (Den Haag), een ontwerp van architectenbureau RoosRos.

Het schoolplein van 3000 vierkante meter bestaat voor een deel uit een grasveld, dat bij gelegenheid onder meer gebruikt zal worden als extra leslokaal in de openlucht. Het andere deel van het plein is verhard met natuursteen, zodat hier activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals bij de aanvang van het schooljaar. “Niet alleen de klant had inspraak bij het ontwerp, we hebben ook met een klankbordgroep van studenten ideeën uitgewerkt”, vertelt Biron. “Al met al heeft de ontwerpfase hierdoor zo’n acht maanden geduurd. De patatkraam heeft het ontwerp helaas niet gehaald! Wel zijn er veel zitelementen op het plein geplaatst en ook tafeltennistafels en andere spelelementen.”

Circulair piepschuim

Omdat het schoolplein ruim anderhalve meter hoger ligt dan de omgeving en de grond in Leidschenveen zacht is, liepen de ontwerpers gaandeweg het project tegen een groot probleem aan. “De prognoses waren dat het plein in een aantal jaren tot wel veertig centimeter zou kunnen zakken. Voor voorbelasting van de grond was het al te laat. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor 1600 kuub circulair piepschuim, dat onder het plein is aangebracht.” Dit is een lichtgewicht en duurzame oplossing, maar wel een prijzige. “Het piepschuim slokte uiteindelijk een derde van ons totale budget op, waardoor we in de knoei kwamen met de kosten voor bestrating en verlichting”, vertelt Biron.

Omdat hij tijdens de laatste Floriade in Almere plezierig optrok met Modernista, leverancier van duurzame verlichting voor de openbare ruimte, nam Biron contact met hen op. “Binnen een dag lag er een voorstel voor de te plaatsen armaturen en nog eens enkele dagen later was er al een compleet verlichtingsplan gemaakt. Met Modernista is het bijzonder fijn en snel schakelen. Ze wisten een forse besparing voor ons te realiseren, waardoor we ervoor kozen om met hen in zee te gaan.”

Dua van Focus Lighting

Dua van Focus LightingOp het schoolplein van het ROC Mondriaan Leidschenveen heeft Modernista uiteindelijk elf lichtzuilen geplaatst met het armatuur Dua van Focus Lighting (zie de afbeelding). “De Focus Lighting Dua high oogt minimalistisch en is toch karakteristiek door zijn slanke ontwerp”, aldus Biron. “De lichtzuil heeft ringen aan de binnenzijde van het lichtvenster, waardoor het licht verzacht wordt. Met een COB (led met chip) die als lichtbron in de top is verwerkt, wordt hinderlijke schittering geminimaliseerd. Dat levert een prettig verlichte buitenruimte op. Omdat de Dua high modulair is opgebouwd, is het bovendien eenvoudig om de armaturen te onderhouden en te updaten.”
Biron prijst verder het feit dat Modernista altijd de gemaakte afspraken nakomt. “De lichtzuilen zouden op 22 september worden geleverd en stonden een dag ervoor op het plein. Heel plezierig als je daarop kunt vertrouwen en bouwen.”

Vooralsnog zal het splinternieuwe schoolplein niet van hekken worden voorzien.
“De school en het plein zijn privaat eigendom, maar maken toch ook deel uit van de buurt waarin ze zijn gebouwd. Aan drie kanten is het plein door groen omzoomd en enigszins afgesloten, maar de vierde kant blijft open. Als het grasveld en de zitjes op het plein buiten schooltijden ook de buurt dienen en een verblijfplek worden voor iedereen, juichen we dat alleen maar toe. Door de hoogwaardige inrichting van het schoolplein en de fraaie verlichting hopen we dat zowel studenten als buurtbewoners zuinig zijn op het plein en er allemaal volop van kunnen genieten.”

Dit artikel is afgelopen week verschenen in ons nieuwe themanummer Scholenbouw. Abonnees lezen deze editie in de Acquire bibliotheek. Neem anders een abonnement en krijg toegang tot al onze uitgaven en themanummers.

Tekst & beeld: Modernista

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gezond, duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken

5 dec om 15:45 uur

Hoe gezond en energiezuinig is een verduurzaamde woning nu echt? In een uitgebreid onderzoek door de Woonbond…

Lees verder »
descriptionArtikel

Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

29 nov om 10:00 uur

De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Standaardisatie scholenbouw: vier keer niet hetzelfde

23 nov om 07:30 uur

Vier Amersfoortse schoolbesturen kozen voor het standaardiseren van een basisconcept voor vier nieuwe en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov om 07:30 uur

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uniek onderwijsgebouw via concurrentiegerichte dialoog

20 nov om 07:30 uur

Op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verrees eind vorig jaar het Langeveldgebouw. De creatie…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optimaal binnenklimaat in flexibel en circulair kindcentrum

16 nov om 11:00 uur

Leeuwarden is een prachtig kindcentrum rijker: IKC Middelsee. Het deze zomer opgeleverde gebouw is ontworpen…

Lees verder »
descriptionArtikel

De samenwerking moet al in het inkoopproces gestalte krijgen

14 nov om 09:00 uur

Ondanks een niet optimale wettelijke druk om duurzaam en circulair te bouwen, is er veel mogelijk. Dat betoogt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van ambitieus schoolplan naar ontmoetingsgericht schoolplein

13 nov om 12:00 uur

Hoe kun je met een kleurrijk ontwerp van een schoolplein ontmoetingen faciliteren en scholieren in hun…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */