Bouwen voor ouderen stimuleert doorstroming maximaal

dinsdag 9 mei 2023

Habion: de oplevering van een woning voor ouderen is het begin van een keten van wel vijf verhuisbewegingen. Foto: Shutterstock.com

Habion, een woningcorporatie voor ouderen, versnelt de transformatie en nieuwbouw van woningen voor ouderen op meerdere locaties in het land. 

Recent hebben de gemeenten Amersfoort en Hattem groen licht gegeven voor de ontwikkeling van nieuwe woningen. In Zoeterwoude wordt op dit moment een wooncomplex, Verde Vista genaamd, gebouwd. Ook in Zaltbommel wordt de bouw van nieuwe, zelfstandige woningen voor ouderen mogelijk gemaakt, terwijl in Zutphen woongebouw Ubuntu afgelopen najaar is opgeleverd. Projecten in Leerdam, Rotterdam en Driebergen-Rijsenburg staan in de startblokken.

De behoefte aan goede en betaalbare huurwoningen is groot, met name onder ouderen die in veel gevallen willen verhuizen naar kleinere, zelfstandige woningen met zorg in de buurt. Dit is ook bevorderlijk voor de doorstroming. Bouwen voor ouderen stimuleert de doorstroming in de woningmarkt maximaal. Bouw je een starterswoning voor iemand die nog thuis woont, dan levert dat hooguit een verhuisbeweging op. De oplevering van een woning voor ouderen is het begin van een keten van wel vijf verhuisbewegingen. Habion investeert op veel locaties in het land in betaalbare woningen voor ouderen.

Nieuwe en bestaande woongebouwen

Peter Boerenfijn, directeur van Habion: “We zien in Nederland een toenemende vraag naar woningen voor ouderen, omdat het aantal 65-plussers naar verwachting groeit van 2,8 miljoen nu naar circa 4,7 miljoen in 2040. Om aan de groeiende vraag te voldoen, investeren wij in nieuwe en bestaande woongebouwen voor ouderen op goede plekken, verspreid over het land. Dat doen we in nauw overleg met de gemeenten waar we werken, met zorgvuldig geselecteerde ontwikkelaars en bouwers en waar mogelijk met collega-corporaties en investeerders. In samenwerking met anderen komen wij tot de beste resultaten. Onze deur staat altijd open voor partijen die serieus geïnteresseerd zijn in samenwerking.”

Waar staat Habion voor?

Ouderen van tegenwoordig willen zelfstandig blijven wonen, maar hebben wel behoefte aan zorg binnen handbereik. Habion heeft zich gespecialiseerd in ouderenhuisvesting die aansluit bij de huidige en toekomstige vraag. Het richt zich primair op ouderen die door fysieke, psycho-geriatrische of sociale omstandigheden niet langer zelfstandig in hun huidige woning willen of kunnen blijven wonen. Bij Habion kunnen ze een woning betrekken waarin ze zelfstandig wonen, maar desgewenst zorg beschikbaar is. Bovendien wil Habion lokaal een sociaal netwerk realiseren, waaraan bewoners kunnen deelnemen om zo lang mogelijk van betekenis te kunnen zijn. Verspreid over heel Nederland bezit Habion op ruim 120 locaties meer dan 12.000 wooneenheden voor ouderen; zelfstandige woningen en wooneenheden in verzorgingshuizen. 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen

12 feb om 07:30 uur

In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…

Lees verder »