ARCHITECT@WORK voortaan jaarlijks in Amsterdam of Rotterdam

woensdag 18 oktober 2023

De eerste editie van ARCHITECT@WORK The Netherlands in de metropoolregio Amsterdam was volgens de organisatie met meer dan tweeduizend bezoekers een geslaagde ouverture. Op het Hembrugterrein (Taets) in Zaandam kwamen veel exposanten en architecten samen en ontstonden goede dialogen.

Na het event op 27 en 28 september was Matthias Pastoors van Heylen Ceramics opgetogen over de positieve ontvangst van hun biogasgebakken bakstenen en de vruchtbare gesprekken met architecten. Dennis Schoonemeijer van Swisspearl prees niet alleen de catering, maar ook de kwalitatieve interacties met architecten. Swisspearl, voorheen bekend als Cembrit (vezelcementproducten), heeft met hoogwaardige producten ook veel te bieden voor architecten.

Davy van Kruistum (Entrance Automatische Deuren) waardeerde de compacte stands van ARCHITECT@WORK, wat snelgroeiende bedrijven zoals het zijne de kans bood om ook deel te nemen. Hij presenteerde met zijn broer automatische binnendeuren met een bijzonder compacte aandrijving. Ook zij waren enthousiast over de gesprekken met architecten, wat hen motiveerde om volgend jaar opnieuw deel te nemen in Rotterdam.

Kalkhennep gevel

Het evenement zoomde in op de overgang naar circulair, biobased, natuurinclusief en energiepositief bouwen. Tijdens een van de lezingen legde architect Nina Aalbers (ArchitectuurMaken) de nadruk op het gebruik van hout en tweedehands materialen in hun ontwerpen. Ze berekent de CO2-uitstoot per vierkante meter van elk project om zo de klimaatdoelen van Parijs na te kunnen streven.

Joost Roefs van De Twee Snoeken vergeleek deze transitie met de periode aan het begin van de twintigste eeuw, toen industrialisering samenging met het modernisme in de bouw. Hij benadrukte het behoud van bestaande gebouwen en de mogelijkheid om gebouwen eenvoudig te demonteren en transformeren met bijvoorbeeld gebruik van biobased materialen. Zoals gebeurde bij de vernieuwing van het gemeentehuis van Voorst met een kalkhennep gevel.

Architect Aleksander Kongshaug van GXN toonde initiatieven om bestaande bouwmaterialen te oogsten en hergebruiken, en benadrukte het belang van ontwerpen die demontage mogelijk maken. Hij onthulde een experimenteel materiaal van BioMason, dat door bacteriën wordt gebonden en sterker en lichter is dan beton. Christian Veddeler, van het aan GXN gelieerde 3XN, liet verder het belang zien van het behouden van bestaande gebouwen, zoals de indrukwekkende renovatie van de Quay Quarter Tower in Sydney.

Maike van Stiphout

Landschapsarchitect Maike van Stiphout van DS landschapsarchitecten besprak het behoud van de natuur in stedelijke gebieden en benadrukte het belang van cues to care (signalen van verzorging) om verwilderde natuur aantrekkelijk te houden voor het oog.

Maike van Stiphout
Lezing van landschapsarchitect Maike van Stiphout, recent gasthoofdredacteur van Stedebouw & Architectuur.

Haar ontwerpstrategieën noemt ze ‘sieren’, ‘omlijsten’ en ‘delen’. Bij ‘sieren’ gaat het om de toevoeging van bijvoorbeeld mooie paden, bruggen en/of banken in een verwilderd landschap. Bij ‘omlijsten’ wordt de verwilderde natuur ingekaderd met bijvoorbeeld stenige randen, hekken of strakke overgangen tussen wat verwilderd is en gemaaid wordt. Bij ‘delen’ gaat het (bijvoorbeeld) over het helder uitleggen wat er op welk moment in het landschap gebeurt en waarom er op bepaalde momenten even niet op een veld gespeeld kan worden. Haar ontwerpstrategieën heeft Van Stiphout uitgewerkt in twee gidsen over natuurinclusief ontwerpen én uitgebreid getoond als gasthoofdredacteur van ons recent, gratis te lezen themanummer Circulair & Natuurinclusief.

Omdat de organisatie van ARCHITECT@WORK The Netherlands van een succesvole editie spreekt, zal het evenement voortaan jaarlijks plaatsvinden, afwisselend in Rotterdam Ahoy en in Taets op het Hembrugterrein in Zaandam. De editie van 2024 keert terug naar Rotterdam en blijft een platform voor innovatie en duurzame ontwikkelingen in de architectuur- en bouwindustrie.

Bron: Architect@Work

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

30 jan om 07:30 uur

Door de groeiende aandacht voor de herkomst, levensduur en hergebruik van producten, verandert ook de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kantoorgebouw met publieke functies en iconische uitstraling

13 dec 2023

In Amersfoort wordt de Oude Rechtbank, gelegen aan het Stationsplein de komende jaren grootschalig…

Lees verder »