Stadslandbouwfestival ERGroeit in Rotterdam

feb14
Op zaterdag 14 februari a.s. vindt in Rotterdam de derde editie van ERGroeit plaats. ERGroeit is het eerste Nederlandse Stadslandbouwfestival voor stadsmensen die stadsboer zijn of willen worden. Tijdens het festival vinden meer dan twintig workshops plaats. Er is een infomarkt. Hoogtepunt is de uitreiking van IVN Groene Duimen. Het Festival wordt afgesloten met een lunch, bereid door de caterkunstenaars van Cateringa & Kompanen.

 

ERGroeit is een evenement van Vereniging Eetbaar Rotterdam. Eetbaar Rotterdam zet zich al 7 jaar in voor het bekend maken en professionaliseren van Stadslandbouw en stimuleren van Stadslandbouw Cultuur.

ERGroeit is dé plek! Hier leer je van de meesters: ervaren stadsagrariërs die de principes van de stadslandbouw in de vingers hebben. De mogelijkheden zijn legio, maar hoe doe je het nu zo gezond, duurzaam en betaalbaar mogelijk? Maar ook wat de belangrijkste wet- en regelgeving is en hoe je een samenwerking kunt opzetten leer je op ERGroeit.

 

Drie thema’s

Binnen de workshops zijn drie thema’s; Zaaien (alles wat hoort bij het opzetten van een tuin of gezamenlijk project), Telen (van groente tot stadsvee) en Oogsten (hoe oogst je zowel letterlijk als figuurlijk de vruchten van je werk). Er zijn hele praktische workshops zoals composteren, balkontuinieren en het houden van kippen. En er zijn workshops waar je meer achtergrondinformatie krijgt over bijvoorbeeld het betrekken van je huurbaas bij je groene project, succesfactoren van de buurtmoestuin en het verwerken en vermarkten van je producten. Ook dit jaar zijn er weer bijzondere samenwerkingen tussen stadslandbouwpioniers (zoals in De waarde van stadslandbouw). Alle workshops staan uitgebreid beschreven op www.ergroeit.nl. Daar staat ook het aanmeldformulier voor de dag zelf.

 

Groene Duimen

Zes Rotterdammers die zich afgelopen jaar extra hebben ingezet voor groene buurtprojecten krijgen tijdens het festival een Groene Duim. Hoogleraar en gezondheidswetenschapper Jaap Seidell komt deze Groene Duimen uitreiken. Jaap Seidell onderschrijft het belang van groen en stadslandbouw met hart en ziel, want, zoals hij bij een eerder evenement (ongeveer) zei: “Over een jaar of tien zal 70% van de wereldbevolking in verstedelijkte gebieden wonen en dan wordt het een nog grotere logistieke klus dan het nu al is om al die mensen van vers eten te voorzien. Wie de stadsjungle wil voeden, zal dus bijvoorbeeld het dak op en de parken in moeten, leegstaande kantoren ombouwen tot moespanden en het omgevingswater benutten door er moesvlotten in aan te leggen.” De Groene Duimen zijn een initiatief van het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid.

 

Kenniskring

Het Stadslandbouwfestival is een groot feest van kennis en ambacht. Kennis wordt gedeeld via de workshops, en kennis ontstaat tussen de deelnemers. De dag is heel interactief, waardoor nieuwe contacten en samenwerking ontstaan.

 

Lunch

Net als vorige jaren is de lunch bij de dag inbegrepen. De lunch wordt verzorgd door Cateringa en Companen en beloofd weer een bijzondere gebeurtenis te worden. Deze lunch zorgt elk jaar weer voor verrassende ontmoetingen en heerlijk eten.

 

Waar en wanneer

ERGroeit vindt plaats op zaterdag 14 februari aan het  Stadhoudersplein 35 te Rotterdam (VMBO locatie Grafisch Lyceum)

Deelname inclusief lunch kost 15 euro, voor minder daadkrachtigen geldt een gereduceerd tarief van 5 euro.

Inloop en aanmelden vanaf 09.30 uur, start programma om 10.00 uur. De dag duurt tot ongeveer 15.00 uur. Meer informatie over de workshops en vooraf aanmelden op www.ergroeit.nl

Stadslandbouwfestival ERGroeit in Rotterdam

Dakakker Schieblock in Rotterdam

Datum / tijd

14 februari 2015
Aanvang: 09.00 uur

Locatie

near_me Stadhoudersplein 35 te Rotterdam (VMBO locatie Grafisch Lyceum)