Uit het magazine

Top 10 next generation gevels en daken

Gevel- en dakoppervlakken die bijdragen aan maatschappelijke opgaven zijn nu meer dan ooit cruciaal willen we in een fijne en leefbare omgeving wonen en werken. Daarom besloten we voor deze Top 10 op zoek te gaan naar gevels en daken die ons meenemen in een toekomstbeeld, zij het door een visie of droom centraal te stellen of door praktische noodzaak. Deze lijst staat in willekeurige volgorde: geen project staat boven de andere.

Met bijdragen van: Ulrich Knaack (TU Delft), Leon van Geest (Rotterdamse Dakendagen), Winy Maas (MVRDV) en Gertjan Peters (ABT)

Alnatura Campus

De Alnatura-campus is gebouwd op een voormalig kazerneterrein in het zuidwesten van Darmstadt en fabriceert bioproducten. Het is het grootste kantoorgebouw van Europa met een buitengevel van leem, gebouwd in een prefab systeem. Het is eveneens een ontwerp waarin de energieopslag is geïntegreerd in de gevel. 

Foto door Roland Halbe
 

Alnatura
Hofbogenpark

Hofbogenpark

Dit project is een van de zeven ambitieuze ‘Stadsprojecten’ van Rotterdam. De samenwerking tussen Dudok Groep en de gemeente moet het hofbogentracé eindelijk de bestemming geven die het verdient. Bijzonder is het ambitieuze, natuur inclusieve landschapsontwerp van de Urbanisten waarbij water (retentie, filtratie) en biodiversiteit centraal staan.  

Visual door De Urbanisten
 

Copenhagen International School 

Copenhagen International School (CIS) is een internationale dagschool in het grootstedelijk gebied van Kopenhagen. De school, ontworpen door C.F. Moller Architecten, biedt plek aan ongeveer 930 studenten van meer dan 80 nationaliteiten. Met een oppervlak van 25.000m2 is het de grootste school van Kopenhagen. De gevel is bekleed met 12.000 zonnepanelen, zo georiënteerd dat weerkaatsend zonlicht het geheel omvat in diverse kleuren blauw. De panelen leveren energie gelijk aan ruim de helft van het jaarlijkse energieverbruik van de school. Het proces van zonnekrachtwinningen is opgenomen in het curriculum, zodat studenten kunnen leren van de gevel.

Foto door ricochet64 / Shutterstock.com
 

Copenhagen International School
Dakakker

De dakboeren van PAKT en de Dakakker

De Antwerpse dakboeren van PAKT en de Rotterdamse club van de Dakakker zijn beide voorbeelden van langlopende projecten die innovatie, educatie en community combineren. Dit zijn mooie voorbeelden van de lange adem. Nieuw is leuk, maar blijvend is beter. 

Foto door Frank Hanswijk
 

Depot Boijmans Van Beuningen

Aan de realisatie van het Depot Boijmans Van Beuningen gingen acht jaar voorbereiding vooraf. De façade-adviseurs van ABT stonden architectenbureau MVRDV bij in de zoektocht naar de beste uitvoeringsmethode voor de spectaculaire gevel. Senior projectleider bouwkunde Rowan van Wely van ABT: “De 1.664 glaspanelen moesten de horizontale en verticale lijnen van het gebouw tot op millimeters nauwkeurig volgen om het gewenste visuele effect te verkrijgen. Uiteindelijk kwam ons team tot een indeling van 26 unieke glaspaneelontwerpen. De panelen zijn niet cirkelvormig gebogen, maar sferisch gebogen. Voor het beschrijven en beheersen van de vorm en de spiegeling is gebruik gemaakt van parametrische ontwerptools.” 

Foto door Ossip van Duivenbode
 

Depot Boijmans
The Natural Pavilion

The Natural Pavilion

The Natural Pavilion, het pronkstuk van de Floriade, is vrijwel volledig opgebouwd uit biobased materialen. Het is letterlijk een opeenstapeling van innovaties. Zo ontwikkelde ABT samen met de Noordereng Groep de Houtkern Bouwmethode. Dit concept houdt in dat het paviljoen volledig modulair is opgebouwd uit houten balken en kolommen die alleen op de hoeken bij elkaar worden gehouden door gerecyclede stalen knopen. Hout als bouwmateriaal zorgt voor een enorme besparing in CO2-uitstoot. DP6 Architectuurstudio’s is de architect van het paviljoen.

Foto door Daria Scagliola & Stijn Brakkee
 

Valley in Praag

In dit project lijkt de gedachte achter de Rotterdam Rooftop Walk op een permanente manier te worden gerealiseerd. De verbinding tussen gebouwen, de sociale functies en het groen: deze ontwikkeling benut het volle potentieel van dakruimte om de stad tot een prettige leefomgeving te maken. Bijzonder is ook hoe de route over de daken van het gebouw je steeds verder omhoog leiden, wat Benthem Crouwel Architects omschrijft als een rising landscape.

Visual door Benthem Crouwel Architects
 

Valley
Crystal House

Crystal Houses P.C. Hooftstraat

Architectenbureau MVRDV en Gietermans & van Dijk kregen in 2014 voor een bijzonder project in de P.C. Hooftstraat een opdracht om een nieuwe gevel te ontwerpen. De uitstraling moest passen bij gerenommeerde modehuizen als Prada, Chanel en Dior. MVRDV bedacht een gevel van glazen bakstenen, in vorm identiek aan de bestaande 19e-eeuwse gevel. ABT dacht mee over de technische realisatie. De opbouw van de 8,8 meter hoge glazen gevel bestaat uit UV verlijmde, massieve glazen stenen. Niet alleen de stenen, ook de kozijnen en zelfs de paneeldeur zijn uit glas vervaardigd. Nog nooit eerder is met massieve glazen bakstenen een zelfdragende gevel gemaakt.

Foto door MDRV
 

Naturalis Biodiversity Center

Het ontwerp van Naturalis valt op door een markante opengewerkte ‘glaskroon’, waarbij architect Michiel Riedijk zich liet inspireren door vormen uit de natuur. De gevels en het plafond van de hal, opgebouwd uit driedimensionale elementen, vormen samen een bladerpatroon. Modeontwerpster Iris van Herpen ontwierp op uitnodiging van de architect voor de binnengevel van het nieuwe museumdeel bijzondere driedimensionale reliëfsculpturen, daarbij geïnspireerd door de collectie van Naturalis en de vormen en patronen in de natuur. De sculpturen zijn met digitaal ontwerp, engineering en nieuwe productiemethoden uitgevoerd in hoogwaardig wit beton.

Foto door Daria Scagliola & Stijn Brakkee
 

Naturalis
Rotterdam Rooftop Walk

Rotterdam Rooftop Walk

De Rotterdam Rooftop Walk is een toekomstbeeld van de stad, waar je doorheen kunt wandelen. Met een oranje route (oranje is in dakgebruik de kleur van mobiliteit) worden daken met elkaar en met het maaiveld verbonden. Op het dak ervaren bezoekers vele voorbeelden van innovatief dakgebruik, die de stad duurzamer, inclusiever en leuker maken als verblijfplaats.

Visual door MVRDV