Uit het magazine

Top 10 inspirerende gevels en daken

Deze Top 10 is samengesteld door de Adviesraad van Stedebouw & Architectuur nr.3 van 2021, bestaande uit gasthoofdredacteur Leonie van Ginkel (Frontwise), Benno Nieuwenhuis (Carlisle Construction Materials BV) en Frank Schurer (Triflex). De projecten staan op willekeurige volgorde. Uiteindelijk is elk project op een ander vlak inspirerend te noemen, zij het door de energieprestatie, milieuprestatie, vergroening, het gebruik van parametrisch ontwerp, et cetera.

Elements

Elements is een iconische woontoren in het Amstelkwartier in Amsterdam ontwikkeld door Kondor Wessels en ontworpen door Koschuch Architecten. De gebouwvorm is met behulp van Arup’s parametrische ontwerptools geoptimaliseerd om een energieneutraal gebouw te realiseren met bovendien een meer dan 50% lagere CO2-voetafdruk. De algemene vorm van het gebouw, de oriëntatie en de overstekken van de balkons zijn op dusdanige wijze bepaald dat ze allemaal bijdragen aan een zeer laag energiegebruik, vermindering van de kans op oververhitting en bovendien plaats bieden voor duurzame opwekking. 

Foto: Shutterstock.com

Elements
Depot Boijmans

Depot Boijmans van Beuningen

Rotterdam staat bekend om zijn gedurfde architectuur. Het recentste voorbeeld hiervan is het nieuwe depotgebouw voor het Museum Boijmans Van Beuningen. Direct naast het bestaande gebouw uit de jaren dertig creëerde architectenbureau MVRDV een 40 meter hoge halve bol met een glinsterende spiegelgevel, met als dakafwerking een tuinpark met berkenbos. De HERTALAN® EASY STICK GS EPDM is gebruikt om de doorvoeringen en ophangbeugels voor de panelen en deuren water- en luchtdicht te maken, terwijl met de wortelwerende  RESITRIX® SK W Full Bond EPDM dakbaan het dakoppervlak waterdicht is ingewerkt.

Foto: Flying Holland

De Pontsteiger

De Pontsteiger is een van de meest spraakmakende gebouwen die Amsterdam rijk is. De woontoren is maar liefst 92 meter hoog, heeft een goede zonligging en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Applicateur JL Kunststoffen heeft de daken voorzien van zonnepaneel ankers en de pilaren van het complex zijn gegarandeerd waterdicht gemaakt met de duurzame en slijtvaste producten van Triflex. Ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp zijn er onder leiding van Dura Vermeer en M.J. De Nijs 131 woningen bijgekomen, in totaal 366. Het appartementencomplex bestaat nu uit 252 huurappartementen (vrije sector), 66 spectaculaire penthouses, 1.500 m² commerciële ruimte, 323 parkeerplaatsen en 28 ligplaatsen voor boten.

Foto: Shutterstock.com

De Pontsteiger
Bosco Verticale

Bosco Verticale 

Op deze woontoren in Milaan is groen in overdaad aanwezig. Het ontwerp van Stefano Boeri Architetti biedt een bijzonder en lichtend voorbeeld hoe groen kan worden toegepast in een verticaal bos. Een inspiratie voor duurzame woningbouw wereldwijd. Zo zien we in Nederland al onze eigen Vertical Forest verrijzen in Eindhoven, in de vorm van de Trudo Toren.

Foto: Shutterstock

OurDomain

Industrieel bouwen rukt op. Er wordt meer en meer geprefabriceerd als gevolg van steeds kortere doorlooptijden, beperkte ruimte bij binnenstedelijke (hoogbouw) projecten en een tekort aan geschoolde vakmensen. Een mooi voorbeeld is de bouw van het grootste wooncomplex van Nederland: OurDomain in Amsterdam met in totaal 1.559 appartementen. Het steigerloos bouwen vergt andere oplossingen, ook in de lucht- en waterdichting. Door deze toenemende prefabricage verdwijnt de meer oude ‘spouwconstructies’ naar de achtergrond en komen er massieve constructiemethoden voor in de plaats.

 

OurDomain
Bosco Verticale

Triodos Bank – Zeist 

Het hoofdkantoor van Triodos Bank, ontworpen door RAU architecten, kan in dit rijtje met inspirerende projecten uiteraard niet ontbreken. De houten constructie is 100% remontabel uitgevoerd met minimale CO2-voetafdruk. Het dient als eerste tijdelijke materialenbank en heeft bovendien een BREEAM Outstanding certificaat behaald. Ook de gevel, bestaande uit triple beglazing met zonwerende coating, is volledig demontabel en door middel van een staalconstructie verbonden aan de houten vloeren.

Foto: Triodos Bank, foto door Bert Rietberg

Emma and Georgina Bloomberg Center 

Het Bloomberg Center is een energieneutraal onderwijsgebouw ontworpen door Morphosis Architects op Roosevelt Island in New York. De PV-canopy op het dak is een integraal onderdeel van het ontwerp en een directe blikvanger. Om een zeer laag energiegebruik te realiseren speelt het ontwerp van de gevels een grote rol. Zo zijn zeer hoge isolatiewaarden uitgangspunt voor de elementengevels en is een combinatie van vaste en bedienbare zonwering toegepast voor de raamopeningen op de oost- en westgeoriënteerde langsgevels. 

Foto: Shutterstock

 

Emma and Georgina Bloomberg Center
Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel

Ook al zou je het op het eerste gezicht niet zeggen, maar het project Ecodorp in Boekel is een vooruitstrevend project. In de tijd dat duurzaamheid met een hoofdletter D wordt geschreven, hebben de gezamenlijke bewoners/opdrachtgevers een plan ontwikkeld geënt op de steeds belangrijker wordende Sustainable Development Goals. Met als resultaat dertig klimaatadditieve huurwoningen, mantelzorgwoningen en een kennis- en educatiecentrum. Op de daken is HERTALAN® EPDM aangebracht middels de inductiemethode en daarmee volledig losmaakbaar.

Circl paviljoen 

Circl is het circulaire paviljoen op de Zuidas in Amsterdam, ontworpen door Architecten CIE. Hergebruik van materialen is hier verregaand doorgevoerd. De 500 PV-panelen zorgen ervoor dat dit een energieneutraal gebouw is draaiend op gelijkspanning. De overstekken bieden ook wering voor hoogstaande zon op de demontabele glasgevels. De materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort.   

Foto: Ossip van Duivenbode

Circl Paviljoen
The Valley

The Valley

Een lichtend voorbeeld van de esthetische, sociale én duurzame waarde van groene gevels en daken is The Valley in Amsterdam. Deze vallei in het bekende Amsterdamse zakelijke district kun je met recht een blikvanger noemen, alleen al door de beplanting en het groen dat geïntegreerd is in de gevel. Het groen heeft een verbindende functie voor kantoren en woningen die we daar aantreffen: ‘Het beste van twee werelden: leven in de stad en de natuur om je heen’. Kortom: waar houdt de gebouwde omgeving op en waar begint de natuur? 

Beeld: MVRDV