Uit het magazine

Top-10 inspiratiebronnen van Thera Verdam

In ons themanummer Scholenbouw publiceerde gasthoofdredacteur Thera Verdam haar afwisselende lijstje inspiratiebronnen (in willekeurige volgorde): van cultuurfilosoof Evert-Jan Ouweneel tot het Estse Telliskivi.

 

TED Talks

Inspiratie van toparchitecten die hun visie delen over extravagante gebouwen, zoals de Seed Cathedral (Shanghai; foto Shutterstock), die op kunstzinnige wijze de uitdagingen van onze wereld aanpakken.

Seed Cathedral Shanghai
The Happy Activist

The Happy Activist

Elke dag een vrolijke video waar de wereld groener en gelukkiger van wordt.

I love you Rietveld

Een boeiend boek van Jessica van Geel over Truus Schröder, over haar geheime relatie met Gerrit Rietveld en over het ontstaan van het Rietveld Schröderhuis. Met een mooie beschrijving van plaatsen in Utrecht en hun geschiedenis. Het Rietveldhuis is meer dan honderd jaar oud en oogt nog steeds modern. Een mooier contrast tussen twee aangrenzende gebouwen uit dezelfde periode vind je nergens.

I love you Rietveld
Ben Tiggelaar

De ladder

Een inspiratieboek van Ben Tiggelaar over leiderschap, verandering en gedrag. Zijn lezingen zijn heel inspirerend. Het lijkt allemaal zo logisch.

Lezingen van Evert Jan Ouweneel

Cultuurfilosoof Ouweneel legt mooie verbanden in de wereldgeschiedenis en knoopt in zijn lezingen het verleden en het heden aan elkaar (foto YouTube).

Evert Jan Ouweneel
Bouwnetwerk

Bouwnetwerk

Een netwerk voor ondernemende en ambitieuze vrouwen in de bouw! Ruim honderd vrouwen uit alle werkvelden van de bouwwereld zijn in het netwerk vertegenwoordigd. De vakinhoudelijke, inspirerende bijeenkomsten en excursies zorgen ervoor dat ik een breder blikveld dan alleen het onderwijs houd. De bijeenkomsten zijn op interessante (bouw)locaties uit diverse sectoren en raken thema’s die actueel zijn. Toepassingen uit een andere sector kunnen ook bruikbaar zijn in het onderwijs.

Radio Kootwijk

Voormalig zendstation Radio Kootwijk is een monumentaal pand met een bijzondere geschiedenis, waarin verbinding leggen centraal staat. Het robuuste gebouw ligt op een bijzondere plek midden op de heide. Ook het interieur is prachtig (foto Shutterstock).

Radio Kootwijk
Telliskivi

Telliskivi

Recent ben ik voor mijn werk op studiereis geweest naar Tallinn. Tot 1991 behoorde deze stad tot de Sovjet-Unie. De val van de Berlijnse Muur in 1989 heeft ook de hoofdstad van Estland nieuwe perspectieven gegeven. In Tallinn wordt veel industrieel erfgoed getransformeerd in hippe locaties met start-ups, ateliers, restaurants, koffietentjes, enzovoorts. Een van deze locaties is Telliskivi. De murals zijn er prachtig!

The Singing Revolution

Op het festivalterrein in Tallinn verzamelden honderdduizenden Esten zich tussen 1986 en 1991 om doormiddel van samenzang een einde te maken aan decennia van Sovjet-bezetting. The singing revolution is een voorbeeld van hoe mensen in staat zijn om samen verandering in gang te zetten.

The singing revolution
Great Art Explained

Great Art Explained

In deze videoserie worden kunstwerken en -vormen uitgelicht en ontleed in heldere, beknopte taal. Op de foto een art deco kerk in Tulsa (Oklahoma; Shutterstock).