Uit het magazine

Natuurinclusief bouwen: 10 inspiratiebronnen

Ontdek de tien belangrijkste inspiratiebronnen van landschapsarchitect Maike van Stiphout (directeur DS landschapsarchitecten), gasthoofdredacteur van het themanummer Circulair & Natuurinclusief. Van het Rotterdamse Hofbogenpark tot Rachel Carson.

De Zee, Rachel Carson

De oorspronkelijk in 1951 verschenen publicatie behoort nog steeds tot de invloedrijkste boeken die ooit over de natuurlijke wereld zijn geschreven. Carson is een romanschrijver die ecologie, het samenhangende geheel dat de natuur is, voor iedereen begrijpelijk maakt.
(Beeld: Shutterstock)

Rachel Carson (Shutterstock)
Matthijs Schouten

Ted Talk, Matthijs Schouten

De video Who do we think we are? Attitudes to nature and our future van deze natuurfilosoof moet je gezien hebben. De meeste mensen willen onderdeel zijn van de natuur, maar ernaar handelen lukt ze niet. Waar sta jij, wat is jouw natuurhouding?

Een vlecht van heilig gras, Robin Wall Kimmerer

In haar boek laat Wall Kimmerer ons op een inspirerende en indringende manier zien dat we ons voor ware duurzaamheid opnieuw moeten verbinden met de natuur. Ze deelt in poëtische woorden haar wetenschappelijke kennis over planten en mixt die met persoonlijke verhalen en legenden van haar inheems-Amerikaanse voorouders.

Een vlecht van heilig gras
Nederlandse vogels

Nederlandse vogels in hun domein, Robert Kwak, Jip Louwe Kooijmans

Vogels zijn een fijne graadmeter voor de kwaliteit van de natuur; en ze zijn er als wij wakker zijn. In dit boek vind je welke vogels moeten voorkomen in jouw omgeving en in welke verhoudingen. Op de vraag wanneer doe ik het goed als ontwerper en opdrachtgever, vind je hier antwoorden. Al kostte het soms wat moeite, toch is het gelukt om voor elk domein een goed voorbeeld te vinden dat ons helpt het ook goed te doen.

Bond ter Bestrijding van den Vogelmoord

In de publicatie De Amsterdamse stadsnatuur door de eeuwen heen lees je onder meer over stedelingen die opkwamen voor de stadsnatuur. Zoals dat in 1892 gebeurde bij de oprichting van de Bond ter Bestrijding van den Vogelmoord door Amsterdam vrouwen. En dat als reactie op de massale rage om vogel te doden en de veren te gebruiken als decoratie op dameshoeden.
(Beeld: Nationaal Archief)

Bond ter Bestrijding van den Vogelmoord
Amsterdam VERTICAL

Amsterdam VERTICAL

Bij het ontwikkelen van dit wooncomplex werd vanaf het begin niet alleen de mens als klant gezien, maar ook een aantal vogels. Naast de toren met vegetatie is er de toren met nestgelegenheid voor soorten die zich er kunnen huisvesten, zoals de vleermuis, de gierzwaluw en de mussen. Samen verhogen ze de kansen van het vestigen van stadsnatuur in Sloterdijk. Het is nog flink experimenteren met het beheer van de wilde planten.

Spaarndammerhart, Amsterdam

Ook in dit wooncomplex is vanaf het begin van het ontwerpproces, naast de bewoners, aandacht geweest voor een aantal vogels en vleermuizen. De bomen staan er na de bouw nog en de tuin wordt gemeenschappelijk beheerd. Zo krijgt de natuur de ruimte.

Spaarndammerhart
Hofbogenpark

Hofbogenpark, Rotterdam

Dit park wordt gemaakt op een voormalig spoorviaduct. Het is een samenspel van klimaatadaptieve maatregelen en het verhogen van de biodiversiteit. Hemelwater speelt daarin een cruciale rol het wordt vastgehouden, gefilterd en gebruikt. De vegetatie wordt wat wilder dan we nu gewend zijn in stadsparken (ontwerp: De Urbanisten, DS landschapsarchitecten, De Dakdokters, opdrachtgever Gemeente Rotterdam).
Lees ook: Definitief ontwerp langste dakpark van Nederland vastgesteld

Eerste gids voor natuurinclusief ontwerp

Natuurinclusief ontwerpen leidt tot een betere levenskwaliteit voor alle wezens. We staan aan het begin van een ontwikkeling naar natuurrijke steden. Met de stappen in deze gids wordt elk project natuurinclusiever.

Eerste gids voor natuurinclusief ontwerp
Tweede gids voor natuurinclusief ontwerp

Tweede gids voor natuurinclusief ontwerp

Waar wilde natuur in de stad voor sommigen een verademing is, wordt het door velen nog opgevat als verwaarlozing. Willen we het draagvlak vergroten, dan moeten we op zoek naar de esthetiek van de verwildering, het thema van deze gids. In de gids worden drie ruimtelijke concepten uitgewerkt om concrete handvatten te verbinden aan de theorie over verwildering.