Product

Akoestisch plafond voor ondergronds station Delft

Op het station in Delft wordt de aandacht getrokken naar het fraaie plafond in de stationshal met de historische plattegrond van de stad. Net zoveel aandacht verdient het Hunter Douglas plafond bij de ondergrondse perrons, dat als doel heeft een overzichtelijke en prettige omgeving te creëren.

Het plafond, naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam, omvat verschillende onderdelen met elk een eigen set aan eisen en oplossingen. Boven het perron hangt een plafond met taps toe lopende baffles, die bestaan uit geëxtrudeerd aluminium. Deze zijn bestand tegen de voorbijrazende treinen.
 

Tevens wordt door onder andere de aluminium baffles te combineren met een gezette, geperforeerde baffle boven het plafond een nagalmtijd van minder dan één seconde gerealiseerd. Daniël Jongtien, architect bij Benthem Crouwel Architects: "Samen met Hunter Douglas hebben we de baffles daarnaast zo ontworpen, dat die als het ware meebuigen met de reiziger. De verticale baffles gaan geleidelijk over in horizontale baffles, zodat reizigers op een natuurlijke manier richting de trap worden geleid."
 

Balans tussen esthetiek en uitvoerbaarheid

De ruimte in het ondergrondse station is van oorsprong acht meter hoog en overstijgt daarmee volgens de architect de menselijke maat. Dit is opgelost met verticale baffles die vier meter boven het plafond hangen. "In de productie moesten we een balans vinden tussen esthetiek en uitvoerbaarheid," aldus Stefano Letterini, ingenieur bij Hunter Douglas. "De baffles zijn 600 millimeter lang en lopen taps toe met een breedte van 80 millimeter aan de bovenkant en 60 millimeter aan de onderkant. Deze vorm kan alleen gerealiseerd worden door het aluminium te extruderen."


Verspreiding van licht

Om een veilig gevoel aan reizigers te bieden, is kunstmatige verlichting tussen de baffles geïnstalleerd. De baffles hebben een hoge glansgraad (110 glanseenheden) om dit licht te reflecteren. Daarnaast dringt daglicht via een glazen tussenvloer (mezzanine) in de stationshal door naar het ondergronds perron. Daar bereikt het daglicht de vloer en wordt vervolgens weerkaatst richting het plafond. "Alle onderdelen van het plafond hebben een bijzondere coating," vertelt Letterini. "Hierdoor wordt het daglicht weer verspreid door de ruimte. De eerste laag van 60 μ dik is een speciale coating vergelijkbaar met een chromen afwerking, wat een spiegeleffect geeft. Om dit effect wat te dempen, is een tweede transparante laag (ook 60 μ) aangebracht."


Het ondergrondse station in Delft is sinds februari in gebruik.
 

Details

  • Afmeting plafond (bij platform): 350 meter lang, 12 meter breed, ongeveer 4.200 vierkante meter
  • 50 verschillende elementen ontworpen en geproduceerd
  • 3150 meters aan verticale baffles met 750 profielen
  • 460 meter aan horizontale baffles, 131 profielen
  • 646 meter baffles bij de wings
  • 110 handgemaakte 3D baffles
  • 80.000 kilogram aluminium
     

Nieuwe stationshal Delft

Station, stadskantoor en stadshal in één. Het nieuwe treinstation van Delft door Mecanoo architecten staat bovenop de spoortunnel, die het oude betonnen spoorviaduct vervangt. Bekijk de prachtige foto's en lees het artikel over de nieuwe stationshal van Delft.

Deel dit artikel