Weg met de schuimspuit!

donderdag 24 november 2011
timer 3 min
De eerste bouw voorbereidingen van de eerste Cradle to Cradle woning zijn gestart.  Het grondwerk is klaar en het heiwerk kan beginnen. Wij duiken bij de voorbereiding steeds verder de details van de bouwplaats in.

De grote lijnen hebben we nu wel te pakken. Om afval te voorkomen kiezen we voor prefabelementen. Deze worden in de fabriek op maat gemaakt en kunnen zonder materiaalverlies in een keer op de bouwplaats gemonteerd worden. De aansluiting van deze maatgemaakte elementen wordt dan wel een belangrijk onderdeel. Standaard lossen veel aannemers dit nog steeds met de schuimspuit op. Ik heb bouwplaatsen meegemaakt dat schuimtubes met dozen tegelijk werden binnengebracht. Elk gaatje, hup de schuimspuit er op, en alles is weer mooi dicht, volgens de aannemer dan.

 

Schuimen onaanvaardbaar

In het C2C gedachtegoed is het schuimen onaanvaardbaar, bijna een doodzonde. Niet alleen bevat het veel giftige stoffen en drijfgassen, ook kleeft het muurvast aan andere materialen waardoor de kans op goed hergebruik van bouwdelen minder kansrijk is.

 

Nadenken over de aansluitdetails

Natuurlijk kunnen we in het bestek zetten dat de aannemer geen schuimen mag toepassen, maar de aannemer zal dan bij kieren snel vragen hoe hij het gebouw dan water- en winddicht moet maken. Als ontwerpers moeten wij daarom goed nadenken over de aansluitdetails tussen verschillende materialen. Het is dan niet voldoende om terug te vallen op de standaard details. Want hierin komen zelden schuimdichtingen voor. Schuim blijkt in de praktijk vooral een noodverband om in de uitvoering onzorgvuldige maatvoering, grof bouwen en onopgeloste hoeken te maskeren.

 

Controle tijdens de uitvoeringsperiode

Hoe dit te voorkomen? Dat is de vraag die we ons stellen. Een goede voorbereiding in het ontwerpproces is de basis, maar controle tijdens de uitvoeringsperiode is net zo essentieel. En dit is een onderontwikkeld traject in de bouwwereld. Vergeleken met andere industrieën kent de bouw een veel minder goed ontwikkeld controlesysteem waardoor de kans op fouten en onzorgvuldigheden veel groter is.

 

Mis gaat het bij het afstemmen

In de fabriek gaat het meestal prima. Fabrikanten hebben de productie van hun systemen goed op orde en de behaalde kwaliteit kan gegarandeerd worden. Mis gaat het bij het afstemmen van alle prefab onderdelen op elkaar. Hier wordt te weinig controle op uitgevoerd wat onzorgvuldigheid in de hand werkt. Waar één materiaal niet past, heeft dat zijn weerslag op alle andere onderdelen. Voor aannemer en bouwbegeleiding is hier nog veel te verbeteren.

 

Hoe houden we stand?

Wie heeft nog meer de oorlog aan de schuimspuit verklaard? En lukt dat? Ik ben benieuwd naar oplossingen van anderen want ik kan nu wel stoer zeggen dat we schuim niet toepassen, en het is nadrukkelijk doorgesproken met de aannemer, maar hoe houden we stand als er straks toch verrassingen optreden?

 

Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel