Vloerenkramp in C2CWoning

maandag 23 januari 2012
timer 3 min
De stap van ontwerp naar het daadwerkelijk bouwen is groot. Altijd komt er ergens in het bouwproces opeens informatie boven water die dwingt tot herziening van eerdere besluiten. Zo ook in de C2CWoning. De vloeren liggen dwars.

In het al eens eerder aangehaalde project XX, het kantoor in Delft dat voor twintig jaar ontworpen is, gebeurde dat met de, goed voorbereide, kartonnen ventilatiekokers. Als je er niet bovenop kan zitten is zo’n innovatie in een mum van tijd teruggedraaid naar de bekende Spiralo buizen, onder het mom van garantiezekerheid, levertijd, verkrijgbaarheid etc. Soms moet en kun je de oorspronkelijke oplossing afdwingen. Maar niet altijd.

 

Tijdens de voorbereiding van de C2CWoning is er veel overleg geweest om de schil rondom te isoleren met Styrofoam™. Het bouwtechnisch probleem zat in de sporenkap, lastig om met deze grote isolatieplaten een goed dak in elkaar te zetten. De details voor de vloeren, de gevel en de fundering waren makkelijker oplosbaar.

 

Nadat ik eind december het contract tekende  kwam het bericht van Betonson, de producent van de betonnen kanaalplaatvloer, dat isoleren met Styrofoam ruim €750,-  extra zou kosten. Dit had te maken met het zagen van een speciaal profiel in de isolatieplaat.  Een besluit hierover moest binnen een week plaatsvinden, omdat anders de levertijd van de begane grondvloer niet gehaald kon worden (en deze is immers cruciaal voor de voortgang).

 

Tobben

Ik heb die week getobd tussen eco-effectief (Styrofoam geëxtrudeerd polystyreen) + €750,- of eco- efficiënt (gerecycled polystyreen). Er was onvoldoende tijd om in gezamenlijk overleg te zoeken naar een slim alternatief voor het profiel, om zo onnodige kosten te vermijden. Uiteindelijk besloot ik om de meerkosten niet uit te geven en uit te gaan van de gerecyclede polystyreen plaat.

 

In januari kwam van de aannemer het bericht, dat hij met Raab-Karcher (de bouwmaterialenhandel) aan tafel zat, en of ik binnen een dag akkoord kon gaan met de sparingstekening van de kanaalplaat. Via deze (snelle) procedure zouden we een levertijd van drie weken omzeilen. Dus ‘s avonds tekeningen controleren en de leidingkoker dimensioneren met precieze plaats van het kruipluik. Binnen een dag akkoord met de sparingen!

 

Toch vertraging

Alles in orde?! Niet dus. In de tweede week van januari kwam via Raab-Karcher de mededeling binnen dat de levertijd 10 weken was (sic). Na druk van de aannemer is dit nu teruggebracht naar 9 weken, tjonge, tjonge...de werkzaamheden, die tot nu toe zeer voorspoedig waren verlopen, stagneren nu enige weken, in afwachting van de vloeren.

Achteraf pech, want die weken hadden we goed kunnen gebruiken om voor de vloer een slimme oplossing te vinden die wel volledig aan de C2C principes voldoet!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel