Turntoo faciliteert grondstoffen management

dinsdag 23 april 2013
timer 4 min
Er is geen sprake van een energieprobleem, de zon levert namelijk meer dan genoeg energie. Alleen weten wij op dit moment deze energie nog niet te activeren. We hebben een grondstoffenprobleem. Door het steeds schaarser worden van essentiële grondstoffen, wordt hergebruik, liefst met onverminderde kwaliteit, steeds belangrijker. Het antwoord hierop is een beleidsmodel dat leidt tot het behoud van grondstoffen, waarin producten worden ontwikkeld als grondstofbank op basis van ‘performance based consumption’.

Onder het motto van ‘practice what you preach’ besloten we om de RAU-studio van1000 vierkante meterals proeftuin te gebruiken voor onze ideeën. Het begon met licht. We realiseerden ons dat we in de studio eigenlijk helemaal geen nieuwe lampen wilden. We wilden licht. Een gesprek met Philips leidde tot het allereerste op performance gebaseerde product: licht uren in plaats van lampen.

 

Anderen begrepen het meteen en volgden snel. Zo ontstond een kantoor dat is ingericht met producten gemaakt van herbruikbare materialen, die in eigendom blijven van de producent.  Aan het einde van de contractduur worden deze producten weer opgehaald voor hergebruik in nieuwe generaties producten. In de studio gebruiken we lichturen, zituren, tafeluren, loopuren en spiegeluren. Die aanpak is een groot succes. Sindsdien leveren we samen met Turntoo partners complete turn-key oplossingen in verschillende sectoren. Philips Lighting adopteert het concept voor hun eigen producten onder de naam ‘pay per lux’.

 

Turntoo

Naar aanleiding van alle positieve reacties is door ons, in samenwerking met bedrijfseconoom Sabine Oberhuber, in 2010 Turntoo opgericht. Een product op Turntoo-basis is een grondstoffen depot: de samenstelling ervan is bekend en alle gebruikte materialen blijven eigendom van de producent/leverancier. Het product is zodanig ontworpen dat de materialen aan het einde van de gebruiksduur terug gewonnen kunnen worden en ter beschikking staan aan een volgende productiecyclus. Producenten/ leveranciers slaan hun toekomstige grondstoffen dus tijdelijk op in de vorm van een product. De prijs die je op de markt voor de materialen van deze nieuwe producten zou betalen, is daarmee irrelevant geworden. Het product is daarmee niet alleen een grondstoffen-, maar ook een financieel depot.

 

De gebruiker betaalt niet meer voor de producten - je wordt immers geen eigenaar. Je betaalt alleen nog voor wat je echt wilt hebben, zoals licht per uur, of behuizing per jaar. Deze diensten zijn geregeld in een Turntoo contract. Aan het einde van het contract gaat het product terug naar de producent en die kan een nieuw product maken van de ingenomen grondstoffen. Op deze manier is de producent onafhankelijk geworden van de prijs van de grondstoffen in de toekomst.

 

Gemeentehuis Brummmen

 Na de eigen studio hebben we vanuit ons bureau, op basis van het Turntoo model, verschillende projecten gerealiseerd. Zo is met BAM en ons bureau een gemeentehuis gebouwd dat na 20 jaar volledig hergebruikt kan worden: ‘het eerste vastgoed ter wereld dat als grondstofdepot fungeert’. De gemeente Brummen vroeg in de aanbesteding om semi-permanente huisvesting met een levensduur van 20 jaar. Door ervoor te zorgen dat de gebruikte grondstoffen bewaard blijven, de materialen aan het einde van de gebruiksduur weer opnieuw gebruikt kunnen worden, is kwalitatief hoogwaardige maar toch tijdelijke bouw mogelijk. Er is gekozen voor vooral natuurlijke en herbruikbare bouwmaterialen. Draagconstructie, gevel en vloeren zijn gemaakt van hout en zijn zo veel mogelijk prefab. Gebruik van beton is geminimaliseerd. Door de materiaalkeuze en het ontwerp kan het gebouw aan het einde van de gebruiksduur volledig uit elkaar worden gehaald. De materialen gaan vervolgens terug naar de producenten voor hergebruik. Alleen de bestaande monumentale villa blijft achter in Brummen.

 

Duurzaamheidsfabriek

Ook de vierde verdieping van De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hebben we volgens het Turntoo model, op prestatiebasis, ingericht. Voor de gebruikers (DaVinci College, en flexwerkers uit omgeving Dordrecht) levert Turntoo samen met haar partners licht (Philips), tapijt (Desso), kantoormeubilair (Steelcase), werkruimte (Interwand) en kabelcamouflage (Connex) voor de komende tien jaar. Na deze huurperiode worden de materialen hergebruikt. De leveranciers blijven eigenaar en daarmee verantwoordelijk voor alle eventuele defecten van de producten. Vervanging en reparatie komen voor hun rekening. De Duurzaamheidsfabriek is hiermee verzekerd van tien jaar maximaal gebruiksgenot en volledige ontzorging.

 

De Duurzaamheidsfabriek is een creatieve broedplaats voor duurzaamheid waar bedrijven en studenten samen op zoek gaan naar nieuwe, technologische oplossingen. Labs en werkplaatsen bieden ruimte voor praktijklessen. Studenten van VMBO, MBO én nascholende werknemers zullen er samen bezig zijn met duurzaamheid. In de toekomst zullen ook andere onderwijstypen als HAVO, VWO en HBO mee gaan doen. Daarnaast zullen HVC, Priva en Xcalibur en de Energiecoöperatie Dordrecht er bedrijfsruimtes gaan huren.

 

www.turntoo.com

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Turntoo faciliteert grondstoffen management

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »