Op weg naar C2C

vrijdag 9 december 2011
timer 3 min
Een woning bouwen in Nederland die volledig uit Cradle to Cradle® gecertificeerde materialen is opgebouwd, is met het huidige aanbod van leveranciers en producenten niet mogelijk. Diverse producenten claimen weliswaar dat hun product het meest duurzame, ecologisch verantwoorde, menschfreundliche, groene product is.

Maar of dat terecht is? Producten met een Cradle to Cradle® certificaat OK, maar hoe zit het met de rest, die zo’n certificaat niet heeft. Om op die vraag een antwoord te krijgen analyseren we vooraf producten die mogelijk in de C2CWoning Recht op Wind toegepast worden. Op basis van dit onderzoek willen we vaststellen in hoeverre het product op weg is naar C2C.

Duurzaamheidsambities en MVO-doelstellingen staan tegenwoordig ook bij producenten hoog op de agenda. Producenten reageren dan ook enthousiast op het onderzoek waarmee zij een beeld krijgen hoe goed zij scoren op weg naar C2C.

 

Onderzoek

Het onderzoek resulteert in een score van 1 tot 10 ‘op weg naar C2C’. Deze schaal is gebaseerd op verschillende studies naar materialen, van LCA tot C2C, aan de Technische Universiteit Eindhoven. Heeft het product een Cradle to Cradle® certificaat? Zo ja, dan scoort het product een 10. Zo niet, dan wordt het product onderzocht op de producteigenschappen, milieu & mensvriendelijkheid, grondstofbeheer en duurzame energie. De producten die wij binnen C2Clabxx onderzoeken zijn vaak al van diverse certificaten en keurmerken voorzien. Het onderzoek dat hieraan vooraf is gegaan wordt dan ook deels meegenomen in de bepaling van de score en het advies voor de te nemen stappen ‘op weg naar C2C’.

 

Materialen in database

In de materialen database worden de resultaten van het onderzoek per productgroep gedocumenteerd. Hierin zijn de meest voorkomende bouwmaterialen voor de constructie, gevel en het dak gerangschikt ‘op weg naar C2C’. Niet alleen losse bouwproducten, maar ook samengestelde of prefab elementen zijn hiervoor onderzocht. Momenteel onderzoeken wij diverse producten voor de afbouw van de woning. Doordat de materialen database gekoppeld is aan de C2C woningbouwtool en continu wordt geupdate, is de uiteindelijke score van de woning nog aan verandering onderhevig.

In de ontwerpfase scoorde de C2CWoning Recht op Wind 89% op weg naar C2C. De toets gedurende de uitvoeringsfase zal uitwijzen of de uiteindelijke score hoger of lager uitvalt.

Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel