Natuurlijke ventilatie in eerste C2CWoning van Nederland

vrijdag 11 november 2011
timer 2 min
De eerste C2C woning van Nederland is een initiatief van Jouke Post, architect en directeur van XXarchitecten. De stap naar de realisering van de C2C woning past naadloos in het curriculum (en oeuvre)  van Post. Gefascineerd door eco-effectief bouwen verwierf Post grote naamsbekendheid met de ontwikkeling van Project XX in Delft en Villa Zebra in Rotterdam.  

Aan de Technische Universiteit Eindhoven is onder zijn leiding gedurende vijf 5 jaar binnen het Lifespan & Design-atelier van de Faculteit Bouwkunde  onderzoek gedaan naar C2C. Kennis die in het kader van dit programma is verworven kennis vormt de basis van de C2C woning.

Recht op Wind

De woning zal natuurlijk geventileerd worden, vandaar de naam Recht op Wind. De locatie leent zich daarr uitstekend voor. Aan de rand van de Rottemeren, in Bergschenhoek,  tussen de rivier de Rotte en het boezemwater.

Generieke ventilatie voorzieningen  zijn:   glazen schuifpuien, kiepramen in de nok en dakramen. Met EuroCeramic is een ventilatie van natte ruimten ontwikkeld in de vorm van keramische buizen en dakdoorvoer.

Installatie-adviesbureau zijn nogal sceptisch over natuurlijke ventilatie.  Mechanische ventilatie heeft bij hen  de voorkeur.  Het beperken van het warmteverlies en het monitoren van de luchtkwaliteit worden als voornaamste redenen genoemd om voor mechanische ventilatie te kiezen. Vanuit een C2C perspectief zijn andere opties aantrekkelijker.In de volgende editie van deze C2C blog3 wordt hier verder op ingegaan.

Bouwhekdoeken

C2C werkt vanuit een integrale visie. Hoe ver dat kan gaan, willen we u niet onthouden. Zo zijn we thans druk met het uitzoeken van een reclamedoek. Voor de promotie van de bouw van de eerste C2C vrijstaande woning. Hiervoor is onderzoek verricht naar bouwhekdoeken, spandoeken en zogenaamde mesh doeken. Opvallend is dat de meeste reclamedoeken een PVC-coating hebben. Om de bouw van een C2C vrijstaande woning, welke PVC-vrij gerealiseerd wordt, te promoten met een PVC-gecoat doek is in tegenspraak.  We hebben  gegevens opgevraagd bij verschillende producenten over een PVC-vrij doek (met name over de PVC-vervangers), textieldoek en de inkt op waterbasis.

Kent u een producent of leverancier van (op weg naar) C2C reclamedoeken/borden? Laat het ons weten!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel