Maatnauwkeurig heid in de C2CWoning: als millimeters centimeters worden

vrijdag 30 maart 2012
timer 3 min
De breedplaat vloeren van de eerste verdieping van de C2C woning zijn woensdag op hun plek gelegd.  Het ziet er mooi strak uit. De woning begint eindelijk op hoogte te komen. Je krijgt nu al een indruk van het uitzicht over het Rottemeren landschap. Erg fraai!

Helemaal vlekkeloos ging het leggen van de breedplaatvloeren trouwens niet, ze werden 10 cm te kort geleverd! Eerst dacht ik dat de maatvoering op tekening fout was, ondanks verscheidene controleronden, maar op tekening stond alles er perfect op.  Bleken de platen in de productie te kort afgesneden te zijn.  ‘Dit gebeurt wel vaker’ zei de chauffeur laconiek.

 

Met een beetje schuiven op de oplegging en een ander detail bij de aansluiting op het staal komen we er wel weer uit, maar ik vraag mij toch af waarvoor we alles zo minutieus uitwerken. Alles op de millimeter uittekenen, alle naden mooi laten lijnen met de staalconstructie, niets aan het toeval overlatend; wordt er in de uitvoering met afwijkingen van vele centimeters gewerkt. Moeten we er bij de bestelling dan nadrukkelijk bij vermelden ‘producten leveren volgens de eigen maatvoering’. Wie het weet mag het zeggen.

 

Nu de breedplaatvloeren er liggen kan de aannemer de vloer afmaken. Het was ons plan om kartonnen kokers in de vloer op te nemen om het materiaalgebruik te beperken. Bij het isoleren van de woning bleven er stroken blauwplaatisolatie over van circa 10 bij 10 cm. De aannemer stelde voor deze stroken op te nemen in plaats van het karton. Behoefde er geen kartonnen kokers te worden aangeleverd en geen blauwplaat te worden afgevoerd. Slim bedacht van de aannemer, maar wie gaat dat uitrekenen?

 

De constructeur van de breedplaatvloeren zegt dat hij het niet kan, de constructeur van het huis zegt dat hij niet voldoende gegevens heeft van de prefabvloer en de gemeente moet er ook nog een oordeel over geven. En de aannemer wil door. Wordt nog een aardig robbertje stoeien de komende dagen.

 

 

 

 

De betonvloer is nog niet de meest doordachte C2C toepassing in het huis, dat beseffen wij ook. Weliswaar worden er geen giftige materialen toegepast en wordt de maximale hoeveelheid puinafval toegepast, maar het kan nog veel beter, zo is onze overtuiging. Voor onze volgende cradle to cradle woning werken wij er hard aan. Samen met de Nieuwpoort groep willen we een grote stap vooruit zetten. Daarover een volgende keer meer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel