Kerstboom

donderdag 5 juli 2012
timer 2 min
Al eerder heb ik duidelijk proberen te maken dat installateurs nog veel moeten leren om daadwerkelijk in de bouw een participant te worden in plaats van een onderaannemer.

Vijftien jaar geleden bouwde ik in Haarlem het Kennemer Sportcentre, bekend van de vroegere Haarlem Basketball week. Ik deed mijn best om het leidingverloop niet op zichtbare en/of vreemde plekken te krijgen. Dat was uiteindelijk maar gedeeltelijk gelukt. Om alle betrokkenen op te voeden heb ik toen een fotoserie gemaakt van het ter plekke geïmproviseerde leidingverloop. Dat werd me niet in dank afgenomen; men beleefde het als onterechte kritiek.  Alle projecten daarna ben ik super alert geweest op de tekeningen van de installateur.

Ook bij de Eerste C2C woning van NL was dat vanzelfsprekend het geval: ik vroeg steeds maar weer op de bouwvergadering om tekeningen en nam iedere ochtend op het werk de werkzaamheden voor die dag door. Daaraan lag het dus niet.

 

 

Toch kwam ik op een middag terug en vond wederom een kerstboom! Een typisch voorbeeld van zonder voorbereiding, zonder tekening, ter plekke een vermeend probleem oplossen. Toen ik de monteur erop aansprak zag hij het hele probleem niet, maar begon de logica van de leidingen en kranen uit te leggen. Het begrip integraal ontwerpen, waardoor je gezamenlijk een beter resultaat krijgt is bij de branche nog niet doorgedrongen. 

In het binnenkort te verschijnen interview in het lijfblad van de installatiebranche, “Installateurs Zaken”, bieden we als C2Clabxx de installateurs daarom workshops integraal ontwerpen aan.

Wat zullen de gebouwen netjes worden als ze allemaal geweest zijn! Straks gaan we de kerstbomen nog missen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel