Gij zult niet natuurlijk ventileren!

donderdag 15 december 2011
timer 3 min
Na een lange periode van ontwerpen en budgetteren is nu het moment van bouwen aangebroken. De C2C woning Recht op Wind komt eraan!  Dat betekent dat we nu in een fase zitten met veel overleg met de aannemer, installateurs, toeleveranciers en producenten. Allemaal (meest) mannen die weten hoe de wereld in elkaar zit. Mannen die al jaren bouwen en gewend zijn de architect van repliek te dienen met als motto ‘je kan  wel mooi praten, maar wij hebben er echt verstand van’.  Ik heb daar al vele decennia ervaring mee.

Anekdote

Een van mijn betere anekdotes speelde in 1997 tijdens de bouwvoorbereiding van het project XXkantoor  in Delft. Met de adviseur hadden we een uitgekiend verwarmings- en ventilatiesysteem uitgedacht. We maakten onder andere gebruik van de door ons ontwikkelde ‘opnieuw verbeterde Hollandse klimaatgevel’. Met verwarmingsunits konden we voldoende warme lucht krijgen en er waren geen radiatoren nodig. Toch bleek in de werktekening dat de installateur radiatoren voor de gevel had gepland. Ik legde hem uit dat ik dat niet wilde. In de volgende serie tekeningen stonden de radiatoren van de gevel af. Een misverstand blijkbaar. Vervolgens uitgelegd dat ik helemaal geen radiatoren nodig had, hooguit een kleine elektrische bijverwarming in de hoekkamers voor de opstart. Hij zou een stopcontact aanleggen. In de daaropvolgende serie tekeningen waren overal, in alle ruimten, elektrische kachels in het plafond opgenomen. Onvoorstelbaar! Wat bleek nu: de installateur leverde altijd 25% meer installatie dan de vraag om later klachten van de opdrachtgever te voorkomen dat de installatie te krap zou zijn. Op zich ook te begrijpen, maar het was niet zoals wij het hadden voorbereid en besproken.

Natuurlijke ventilatie (nv) van Recht op Wind

Nu de natuurlijke ventilatie (nv) van de woning Recht op Wind. In de offertes was al duidelijk gemaakt dat de installateur daar geen verantwoordelijkheid voor zou nemen. Ook werd verwezen naar het bouwbesluit dat expliciet mechanische ventilatie (mv) eist! In de tachtiger jaren is de overgang van nv naar mv gemaakt, daar hoorden berekeningen bij die aantoonden dat de ventilatie aanzienlijk zekerder en gecontroleerd was met mv. Later werd daar de warmteterugwinning (wtw) aan toegevoegd waarmee het energieverlies beperkt kon worden. Allemaal heel zinvol en verstandig, maar onze situatie is niet gemiddeld; wij wonen straks met 2 personen in een huis van bijna 800m3. Als het even kan hebben we de ramen open en ’s nachts slapen we altijd, zomer en winter, met open raam. Daarnaast is de locatie van de woning nogal in de wind (naam….), dus met een gek op de natuurlijke ventilatiepijp zullen we een heel eind komen. Niet altijd, dat realiseer ik me, er zullen enkele windstille zomerse dagen in het jaar zijn waardoor er geen ventilatietrek is. Maar dan staan de ramen zeker open!

Dat staat haaks op een gebalanceerd ventilatiesysteem, waar het huis alleen via de pijpen en machines wordt geventileerd, met het bijbehorende geluid. Veel mensen zetten ’s nachts de motor van de mv uit omdat ze last hebben van het geluid. Zo’n systeem hebben we alleen maar last van, kost verkeerde energie en willen we dus niet.

We zijn er vooralsnog niet uitgekomen met de installateur, ook niet als ik zelf een handtekening zet om hem te vrijwaren. Dikke kans dat ik de pijpen er zelf in moet zetten!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel