Gezond Binnen

maandag 14 maart 2011
timer 2 min
Is iedereen het erover eens dat het superslecht gesteld is met basisscholen in Nederland – van de meer dan 7.000 vestigingen voor het basisonderwijs (met in totaal meer dan 1,5 miljoen leerlingen) heeft 80 procent last van een slecht binnenklimaat – en ook vindt iedereen dat ondermaatse financiering een van de belangrijkste oorzaken is (het bedrag dat we in Nederland per vierkante meter schoolgebouw investeren is een ongeveer een derde van wat geïnvesteerd wordt in kantoorgebouwen) - komt de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) nu doodleuk met het bericht naar buiten dat de normvergoedingen voor de nieuwbouw van scholen in het primair en voortgezet onderwijs met 6,56 procent omlaag moet.

Want de daling volgt de prijzen van nieuwbouwwoningen die tot juli 2010 ook ruim 6 procent zijn gedaald. Het Servicecentrum Scholenbouw constateert in een eerste reactie dat de berekeningswijze van de VNG weliswaar consistent is, maar dat dit er wel toe leidt  dat er geen financiële ruimte is voor een kwaliteitsverbetering van de schoolgebouwen. En die verbetering is juist zo belangrijk met het oog op de noodzakelijke kwaliteitsboost  van onderwijsgebouwen, PO en VO. Of de aangekondigde verlaging van de normvergoeding door de VNG moet worden teruggedraaid om de scholen er weer bovenop te helpen, is overigens nog even de vraag. Want er is in scholenland veel meer aan de hand dan wat geld meer of minder. De PO Raad onderzocht recent de wijze van financiering in de onderwijshuisvesting. Gertjan van Midden, werkzaam bij deze raad, constateert in het expertpanel over scholenbouw in deze editie van Stedebouw & Architectuur over de belangrijkste conclusie van het onderzoek: “Kernachtig geformuleerd is de conclusie dat het huidige stelsel failliet is en in veel situaties onwerkbaar is geworden. Ontwikkelingen zoals de brede school en de kinderopvang kunnen slechts met veel kunst- en vliegwerk worden ingepast. Ook lijken gemeenten een flink deel van de uitkering uit het gemeentefonds niet aan huisvesting uit te geven.” Volgens Van Midden, in het expertpanel, is het huidige systeem ‘zo langzamerhand onwerkbaar geworden’. Een oplossingsrichting is volgens Van Midden het  samenvoegen van geldstromen. Ook pleit hij ervoor om in sommige gevallen de huisvesting te outsourcen bij regionale huisvestingsbedrijven. Voor de korte termijn ziet hij veel in het ‘doordecentraliseren van het onderhoud aan de buitenkant, waardoor schoolbesturen alle exploitatiemiddelen in handen krijgen, en een versterkt recht op doordecentralisatie van de totale huisvesting van gemeenten – onder bepaalde voorwaarden - naar schoolbesturen.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel