Fundering C2CWoning isoleren

vrijdag 24 februari 2012
timer 3 min
Met het juiste materiaal isoleren is een grote uitdaging voor C2C bouwen. In de blogs van 1 en 9 december 2011 hebben we het al over de isolatie gehad. We waren in gesprek met DOW over het toepassen van hun Styrofoam isolatie. Deze isolatieplaten zijn gecertificeerd door onze vrienden van EPEA, en DOW wil ze graag overal toegepast hebben.

Zoals een timmerman de wereld vanuit spijkers ziet en een buizenfabrikant alles wat hij ziet, vertaalt in buis, zo zag DOW de woning Recht op Wind het liefst geheel ingepakt in Styrofoam zonder verdere afwerking. Het doel van de gesprekken was om samen met de aannemer  te onderzoeken of we deze plaat onder, op en tegen het huis konden toepassen. Deze blog gaat over de ervaringen met de toepassing ‘onder’:  de fundering.

Korrels

De meeste vrijstaande woningen staan op een traditionele, ter plekke van beton gestorte fundering. Vroeger maakten we met plankjes een bekisting. Tegenwoordig wordt op grote schaal PS toegepast. U kent ze wel, de witte polystyreen bakjes  die de houten bekisting vervangen en voorkomen dat de fundering een koudebrug vormt. Het werkt goed en wordt vaak gecombineerd met een begane grond vloer van polystyreenbroodjes. Maar voor deze tijd is dit eigenlijk te mager: het isoleert weinig en het polystyreen is niet Cradle to Cradle. Bij demontage komen de korrels los, worden statisch en een groot gedeelte komt daardoor niet terug in de kringloop, maar verdwijnt in de grond.

Wallmate plaat

De blauwe plaat van Styrofoam is dus aantrekkelijk, lekker dik, 12 centimeter, met een warmteweerstand (Rc) van 4 én het is Cradle to Cradle. Maar:  er was geen ervaring met de toepassing als bekisting voor de fundering. Die hebben we nu! De keuze was gevallen op de Wallmate plaat, die zich door de oppervlaktestructuur aan de beton vast hecht, zonder verdere bevestigingsmiddelen.

Sterke platen

Eerst zijn op de door de aannemer gemaakte houten onderladder horizontaal de platen gelegd, dan komen de wapeningskorven en vervolgens tegen de kant van de onderplaat de verticale platen. Het geheel is gestabiliseerd met de bovenladder. Om de platen pas te maken moesten er stroken afgezaagd worden. Hier zag de aannemer nogal tegen op. Het was de vraag of je van die grote dikke platen wel goede, rechte zaagsneden gemaakt konden worden. Ja dus. Het kon. Zonder dat losse, statische korrels  je om de oren vlogen. De platen waren sterk en gemakkelijk hanteerbaar. Het was zelfs plezierig werken. Doordat de platen zo stevig zijn was het ook eenvoudig om de sparingen te monteren; met een schrobzaagje was de opening snel en passend gemaakt.

Stevig genoeg

 The proof of the pudding is in the eating! Zodra de voorbereidingen klaar waren  kon het beton worden gestort. Maar daarvoor nog even de grootste naden aan de binnenzijde  afplakken met tape. Zou alles stevig genoeg zijn zodra we de beton met de trilnaad gingen verdichten?

Yes! Het ging perfect! We hebben de hele vorstperiode tegen een prachtige met Styrofoam beklede betonfundering aangekeken. Jammer dat we er straks niets meer van zien, ik snap DOW wel een beetje.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel