Energieneutraal met warme trui

vrijdag 12 oktober 2012
timer 2 min
Naast het doel om de woning Recht op Wind zoveel mogelijk Cradle to Cradle te krijgen is het ook het uitgangspunt om niet meer energie te gebruiken dan wat zelf wordt opgewekt.

De aansluiting op het elektriciteitsnet is dan voor de opslag en de piek. Daarom ligt er 40 vierkante meter photopholtaische zonnepaneel op het dak en bijna 4 vierkante meter  vacuumbuizen voor het warme water. Met een warmtepomp wordt de bodemwarmte verhoogd van 10 graden naar ongeveer 20 graden voor de vloerverwarming.

 

Maar dan… De warmtepomp heeft een driefasen aansluiting nodig. Omdat je slechts kan kiezen tussen drie keer 25 Ampere (A), of drie keer 35A wordt de installateur gebeld.

Die rekent voor dat wij drie keer 30A nodig hebben. Dan is 25 dus te weinig en daarom wordt drie keer35A aangevraagd. Wat een schrik: de aansluitkosten zijn drie keer zo duur als bij de 3 keer 25A, maar ook de jaarlijkse kosten zijn aanzienlijk hoger. Je gaat je afvragen of die zware aansluiting wel echt nodig is? Wat gebeurt er als ik een aansluiting van drie keer 25A neem?

 

Ik heb het uitgezocht: de warmtepomp kan vol draaien, de kookplaat kunnen we vol aan zetten en ook de oven, de boiler en de wasautomaat. Als ik nog meer apparaten aan zet dan houdt de overslagbeveiliging dat tegen. Ik kan dus nu niet alle apparaten onbelemmerd aanzetten en moet dus bewust omgaan met het energieverbruik. Maar dat was ook het uitgangspunt !

 

Energieneutraal bouwen betekent dus ook nadenken of je een normatief gedrag hebt of dat je ook tijdens het wonen over je energiegedrag nadenkt. Het principe van een trui aan trekken als het koud wordt in plaats van de thermostaat hoger te draaien!

 

Wij hebben geen behoefte aan overmaat en reserves en we kunnen altijd nog de open haard aan zetten.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel