Energie in de eerste C2CWoning

vrijdag 6 januari 2012
timer 3 min
De bouw van de eerste C2CWoning  van Nederland gaat beginnen. Volgende week (week 2) worden de palen geslagen. In de volgende weblog bericht Jouke Post over deze gebeurtenis. Maar nu eerst, in deze weblog, de negende alweer, gaan we in op een bijzonder aspect van de woning: duurzame energie en het transport van deze energie door de woning. Want ook dat moet ‘op weg naar C2C’ zijn.

Om de eerste C2C woning te voorzien van elektrische energie is er een duurzame energievoorziening nodig. Er is gekozen om energie lokaal op te wekken met zonnepanelen. Het transport van de energie vanaf de zonnepanelen naar de stopcontacten, aansluitpunten en schakelaars gaat via kunststof geïsoleerde installatiedraad. Deze worden getrokken door elektrabuizen. De uitdaging is om de materialisatie hiervan minimaal PVC-vrij en maximaal op weg naar C2C te ontwerpen.

 

Zoektocht

De zoektocht naar PVC-vrije elektrabuizen en halogeenvrije elektradraad begon bij DSM. Het polymeer Arnitel® is een plastic die aan beide eisen voldoet en C2C gecertificeerd is. Dit polymeer wordt voornamelijk toegepast in consumer electronics. Het materiaal is dan ook van een hoogwaardigere kwaliteit dan vereist is in de bouw. Het moet bestendig zijn tegen voedingsmiddelen, zoals mosterd, olijfolie en dergelijke. Deze eisen, die gelden binnen consumer electronics, zijn echter overbodig in een bouwkundige toepassing. De draad wordt immers weggewerkt in elektrabuizen.

 

Hallogeenvrije installatiedraad

Vervolgens raakten wij in gesprek met de kabelproducent Eldra Electro-Draad B.V. over de halogeenvrije installatiedraad H07Z-U. De mantel van deze draad bevat geen crosslinks en is op weg naar C2C. Ontwikkelingen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en C2C staan hier duidelijk niet stil! Zo heeft Eldra onlangs het ‘CO2-bewust certificaat niveau 3’ behaald.

 

Ook het verlichtingsplan wordt besproken om het totaalconcept duurzame energievoorziening, zowel in de opwekking, distributie als de afgifte, optimaal tot uiting te laten komen. Zo zal niet overal in de woning hetzelfde vermogen benodigd zijn. Door vroegtijdig rekening te houden met LED verlichting, voorkomen wij overbodige omvormers.

 

Low friction

Tijdens een overleg wordt de gedeelde C2C ambitie nog eens krachtig neergezet: ‘We hebben het over het huis van de toekomst, niet over het bevestigen van de bestaande norm.’ – aldus Jan Fleuren Manager R&D van Eldra Electro-Draad B.V. Vervolgens wordt de link gelegd naar de PVC- en halogeenvrije elektrabuizen van WAVIN. Hiermee is de distributie van duurzame energie voor de eerste C2Cwoning van Nederland compleet.

 

Maar bij PVC- en halogeenvrije elektrabuizen denkt een elektricien meteen aan een stroeve buis. Vroeger waren deze milieuvriendelijke buizen inderdaad stroef. Tegenwoordig zijn deze zelfs het tegenovergestelde, low friction.

 

Tot zover de theorie achter de praktijk!

 

Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel