Duim omhoog voor eerste C2CWoning

donderdag 12 januari 2012
timer 3 min
De eerste paal is geslagen! De bouw van de eerste C2CWoning van Nederland, aan de Rottekade te Bergschenhoek, is begonnen! Oranje piketpaaltjes markeerden de plekken van de te heien palen. Afgelopen dinsdag ging de eerste paal de grond in!

De weg ernaar toe

Dat heien was nog niet zo eenvoudig. De weg naar het bouwterrein loopt over een smalle weg op de dijk van de Rottekade. Om 07.00 uur arriveerde de eerste dieplader met 12 heipalen op de dijk. Nadat de palen waren gelost op het bouwterrein, was ook de aannemer gearriveerd. De koffie werd gezet en feestelijke hapjes, inclusief de soep, voor familie en vrienden kon beginnen. Intussen werd de hei-installatie over een bielzenpad het terrein op gereden.  

Eerste paal

Om 14.30u was het zover. De symbolische eerste paal hing in de hei-installatie nadat deze eerst nog was ingezegend door de aanwezige intimi. Vervolgens werd de paal op het vakkundige oog van heier recht boven het oranje paaltje gesteld. Beetje naar links, stukje terug, slagje gedraaid en de duim ging omhoog. Aan Petra Reijnhoudt, partner van Jouke Post, de eer om de eerste paal te slaan! Ze nam plaats op de stoel van de heimachinist en drukte op het blauwe knopje. En het heiblok van 4 ton deed zijn werk. Onder luid applaus van de toeschouwers op de dijk, terwijl  kurken van de champagneflessen de lucht inschoten, verdween de eerste paal klap na klap in de drassige grond van de Rottekade.

Volop actie

In een razend tempo van 7 minuten per paal werden er in totaal 20 palen in geslagen. Vanaf de dijk telde de aannemer zorgvuldig elke slag op elke paal. De eerste 10 meter op eigen gewicht, daarna met 4 ton erop en weg is de paal! Gaat een stuk soepeler dan bij het Rotterdam Centraal Station.

Voorbij komende hardlopers en fietsers stopten om het spandoek en de heiwerkzaamheden te bewonderen. Tussendoor kwam het mobiele  Dixi toilet over de weg aan. Die werd tijdelijk in de voortuin gezet, straks gaat ‘ie naar een betere plek verhuizen. Het is duidelijk, de bouw is in volle gang!

Het publiek stond te trillen van spanning, bij het slaan van de palen, en de poes sloeg op de vlucht, maar het is gelukt! De palen zitten erin!

Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel