C2CWoning stap op weg naar eco-effectieve wereld

vrijdag 11 mei 2012
timer 3 min
Nederland zet een stap op weg naar een eco-effectieve wereld met de bouw van de eerste C2C Woning, in Bergschenhoek. Het pilot project van de C2C Woningbouwtool xx bereikte deze week een nieuw hoogtepunt: het is droog in de woning! Jawel, het dak zit er op en dat wordt op 15 mei officieel gevierd met als eregast de burgemeester van Lansingerland, Ewald van Vliet.

In dit unieke project werken de gemeente, bewoners, ontwerpers, adviseurs, installateurs, producenten en leveranciers nauw samen. De woning voorziet zichzelf van duurzame energie en de materialen zijn zo gekozen dat de uiteindelijk geen afval vormen maar in de keten blijven. Volgens het C2C beginsel: Afval = Voedsel.

 

Door het ontwerp en de keuze van de materialen – gebaseerd op Cradle to Cradle - wordt een nieuwe economie aangeboord. Een economie waarin de consument producten als diensten gebruikt en de producten zelf uiteindelijk weer als grondstof opgenomen worden in productieketens die bovenal gevoed worden door duurzame energie.

 

Deze manier van bouwen en ontwerpen kan een uitweg bieden voor problemen waar de wereld voor staat.

 

Een paar jaar geleden keek ik naar de film genaamd 2012 en was geschokt door het natuurgeweld waarmee ‘life as we know it’ ten einde zou komen. Deze week kwam National Geographic naar buiten met het nieuws dat het tegendeel beweert. De recent gevonden muurschilderingen van de Maya’s beweren dat de wereld niet in 2012 vergaat, maar nog 7000 jaar lang zal voortbestaan. Phieuw! Goed nieuws! Ehm, maar wat nu?

 

We verkeren momenteel in de economische crisis, daarbovenop staat de energiecrisis in 2014 ook al voor de deur,  door de sluiting van drie kerncentrales, drie gascentrales en één steenkolencentrale in België.

 

Peggy Liu, voorzitter van JUCCCE, een Amerikaans-Chinees samenwerkingsverband voor schone energie, doet er nog een schepje bovenop en voorspelt dat de volgende oorlog een grondstoffenoorlog zal zijn. De diversiteit aan de vraagstukken levert in deze tijd van internet en social media een breed scala aan opvattingen over de weg naar een groene wereld.

 

Iedereen discussieert mee. Uitkeringsgerechtigd of CEO, iedereen heeft wel een visie over de betere wereld. Of de oplossingen voor de vraagstukken waar wij vandaag de dag voor staan uit de masterminds van de Occupy beweging, , of dat een nieuw clean tech product gesubsidieerd door crowdfunding de oplossing biedt, wie zal het zeggen?

 

Wellicht dat de C2CWoning een inspiratiebron is, voor een betere wereld. Op naar 9012!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel