C2CWoning goes CPO: Cradle to Cradle op vrije kavels

vrijdag 23 maart 2012
timer 2 min
De bouw van de eerste C2CWoning is nu in volle gang. Het succesvolle verloop krijgt straks een vervolg. Het streven is om op korte termijn twintig C2C woningen op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te gaan bouwen!

Ook deze woningen zijn nog geen 100 procent Cradle to Cradle. De mate van C2C wordt vastgesteld met de C2C Woningbouwtool xx.  Deze tool geeft uitgangspunten aan voor een C2C bouwconcept en is samengesteld op basis van o.a. een literatuurstudie naar Cradle to Cradle, huidige bouwconcepten zoals Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD)-bouwen, Passiefhuis, Catalogusbouw en de norm EPN in een matrix vergeleken met C2C items.

 

Met deze C2C Woningbouwtool xx is de eerste C2CWoning ontwikkeld. Deze woning is een prototype voor een grootschaliger aanpak. Wij zetten hierna in op ongeveer 20 woningen binnen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap!

 

Hoe werkt de tool? Na het invullen van algemene projectgegevens worden locatiegebonden C2C toepassingen voorgesteld binnen de niveaus: omgeving, ontwerp woning, installaties en materialisatie. Uit deze toepassingen kan een keuze gemaakt worden door middel van checkboxen en pulldown menu's.

 

In de ontwerpfase hebben deze keuzes voor de eerste C2C Woning van Nederland geleid tot een score van 9 (van 10) op weg naar C2C. Nu de bouw vordert en er geen wijzigingen meer in het plan worden doorgevoerd, kan binnenkort de uiteindelijke score worden vastgesteld!

 

C2C en onderwijs

Nu de uitvoering van de woning gaande is, groeit ook de belangstelling elders. De bouw van de eerste C2C woning van Nederland trekt heel veel aandacht, ook in de vakmedia. Maar ook onderwijsinstellingen willen er het fijne van weten. De woning haakt in op een nationale trend: hogescholen en woningbouwcorporaties slaan hun handen ineen om samen onderzoek te doen naar de woning van de toekomst. De C2CWoning ‘Recht op Wind’ wordt hierin als showcase gezien, en de C2C Woningbouwtool xx als praktisch hulpmiddel.

 

Ook basisscholen nemen steeds meer kennis van Cradle to Cradle en kunnen sinds kort gebruikmaken van het inspirerende boek ‘Cradle to Cradle for Kids’ door Rinus van den Berg. Hierin wordt op een verbeeldende manier de basis van C2C uitgelegd. Per slot van rekening heeft de jeugd de (eco-effectieve) toekomst!

 

www.c2clabxx.com

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel