C2CWoning gebouwd op traditionele palen

donderdag 17 november 2011
timer 3 min
De eerste C2C woning van Nederland wordt gebouwd op traditionele palen. Voordat het heien kan starten moest eerst nog een gastank verplaatst. Jouke Post over de laatste ontwikkelingen rondom de C2C woning in Bergschenhoek.

Gastank verplaatst

De gastank is eindelijk verplaatst, nu kan de aannemer gaan heien. De tank moest weg om de bouwlocatie vrij te maken. Met de leverancier Primagaz ben ik nu enkele maanden bezig geweest om de tank tijdelijk op een andere plek te zetten, tijdelijk omdat we in de nieuwe woning geen gas meer zullen gebruiken. Dat het zo lang duurde was het gevolg van het organisatorisch onvermogen van dit grote bedrijf, wat dat betreft niet anders dan al die grote, zogenaamd klantvriendelijke, bedrijven.

 

Palen

Er is lang en gedetailleerd overleg geweest met BetonSon voor met name de palen. Zij hebben een holle paal ontwikkeld die minder beton gebruikt. Deze paal wordt ook door hen ingezet als energiepaal. Dan wordt de ruimte met slangen gevuld en deze worden aangesloten op de warmtepomp. Daar is goede ervaring mee. We hebben rapporten hierover bestudeerd en referenties opgevraagd. Uiteindelijk is de energiepaal niet doorgegaan omdat de installateur de hoofdprijs nodig had om de verbinding te maken tussen de slangen en de installatie. Toen restte nog slechts de toepassing van de holle palen. Maar helaas, deze waren niet meer leverbaar, de huidige voorraad was op en pas volgend jaar zal een nieuwe productie worden gemaakt. Dus er komen 20 gewone palen van 15 meter lengte en er zal voor de bodemwarmte een aparte bron worden geboord.

 

 

Gasgebruik

Volgens de toetsing met de C2Cwoningbouwtool komt de woning uit op 89 procent C2C. In het resultaten overzicht viel met name op dat het gasgebruik zeer negatief scoort. Daardoor werden we gedwongen nog eens goed over het gasgebruik na te denken. Door de bodemwarmte in te zetten voor de ruimteverwarming en de zonnecollectoren voor het warm water, was eigenlijk alleen nog maar gas nodig voor de bijstook en het koken. Een  goede oplossing was geweest om biogas in te zetten, maar dat was lastig te organiseren. Daarom is besloten op inductie te koken en de bij te verwarmen met een zogenaamde BRIC kachel. Deze kachel kan gebruikt worden als directe ruimteverwarming en als bijstook voor de boiler en de ruimteverwarming. Onze C2C score zal hiermee zeker verbeteren. We zijn nu op zoek naar een automatisch werkende BRIC kachel, iedere tip, ook met de ervaring van deze kachels is welkom.

 

 

Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel