C2CWoning: bouwvakkers uiten bezwaren tijdens de koffie

vrijdag 6 april 2012
timer 2 min
De C2CWoning vordert snel. Een deel van de staalconstructie staat, net als de dragende wanden, van BIA blokken, op de begane grond, en de verdiepingsvloeren zijn onderstempeld. Zodat we nu vanaf de eerste verdieping van een prachtig uitzicht kunnen genieten. Ook het aanleggen van de elektra is gestart.

Even een intermezzo. Bij C2C bouwen denk je aan mooi weer, ideale temperaturen, werken in de zon en uit de wind, een bouwlokatie in een prachtige omgeving, en een gebouw dat niet met bloed, zweet en tranen gebouwd hoeft te worden maar simpelweg uit zichzelf groeit. In dat visioen van probleemloos bouwen past ook een soepele influx van productinnovaties. Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Bouwvakkers staan bol van de scepsis en kijken bedenkelijk naar de innovaties op tekening. Diepe voren in het voorhoofd. En tijdens de koffie klinken luid en direct de bezwaren.

 

Nu weer terug naar de elektra. Toen de PVC- en halogeenvrije elektrabuizen van WAVIN geleverd werden op de bouw, trokken de rimpels als vanzelf  in het voorhoofd van de electriciën. Sceptisch over de verwerking van de buizen ging hij er mee aan de slag en zijn eerste verbuigingen van de buizen bevestigden al snel zijn voorgevoel. Het buigen van deze buizen bij een buitentemperatuur van tien graden vereist wat meer beleid dan de PVC-buis die de electriciën gewend is. Wanneer de buis ‘koud’ gebogen wordt, kan deze breken. Maar de electriciën is niet voor één gat te vangen en merkte dat bij een hogere buitentemperatuur de buizen juist soepel te buigen waren, nog soepeler dan de PVC-buizen! Dit met het resultaat dat de buizen bij de huidige buitentemperatuur met de hand even worden verwarmd voordat ze verbogen worden.

 

 

Binnenkort staan we weer voor een nieuwe uitdaging, dan wordt de halogeenvrije installatiedraad H07Z-U van kabelproducent Eldra Electro-Draad B.V. door de buizen getrokken. De electriciën is nu al benieuwd naar hoe low friction deze buizen in de praktijk zijn!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel