C2C gecertificeerde isolatie in schil C2CWoning

donderdag 1 december 2011
timer 3 min
Eén van de besproken obstakels in de eerste weblog over de C2CWoning was de dakisolatie. De opbouw van het dak is traditioneel, een sporendak. Doorgaans wordt dit type dak geïsoleerd met glaswol of steenwol. Deze gangbare isolatiematerialen zijn niet C2C gecertificeerd. Het isolatieproduct STYROFOAM™ van Dow – Building Solutions is wel C2C gecertificeerd en wordt in de woning toegepast voor de isolatie van de fundering, gevels, dak en binnen in de woning, onder de vloerverwarming.

C2C isolatie

Voor de isolatie van de woning met STYROFOAM™ zijn verschillende isolatieplaten mogelijk. Om een passend isolatiepakket samen te stellen zijn er gesprekken gevoerd met de producent Dow – Building Solutions, de leverancier Blauwplaat, de aannemer P&F Bouw, de opdrachtgever prof. ir. Jouke Post en adviesbureau C2Clabxx.

 

Voor de isolatie van de fundering wordt de isolatieplaat Wallmate WB-A toegepast. Deze plaat heeft een ruitstructuur waar het beton aan kan hechten. Hierdoor is er geen extra verbindingsmiddel of lijm meer nodig om de isolatie en het beton met elkaar te verbinden.

De isolatie van de gebouwschil is 160mm dik, opgebouwd uit platen van 1x 100mm en 1x 60mm. De platen van 100mm dik kunnen zonder te verzagen gestapeld worden. De platen van 60mm dik worden tussen de stijlen van de gevelconstructie geplaatst, waar vervolgens de regels t.b.v. de gevel worden bevestigd. Vervolgens wordt het dak geïsoleerd door 100mm dikke platen op de sporen te bevestigen en de 60mm dikke platen hieronder, tussen de sporen te plaatsen. Bovenop de isolatie komen de tengels, het houtwerk en de zinken dakbedekkng. Uiteindelijk zorgt dit isolatiepakket voor een nog hogere totale Rc-waarde. Dit doordat de sporen nu zelf ook afgedekt worden met STYROFOAM™. Het plaatsen van isolatie bovenop de sporen zorgt uiteraard voor een andere detaillering. Aan de kopgevel wordt het detail ‘dikker’. Doordat er aan beide zijden sprake is van een overstek, is het detail na herontwerp weer slank.

 

 

Afwerking

Nu de isolatie van de woning ook is afgestemd, is de materialisatie van de eerste C2CWoning bijna compleet. Momenteel onderzoeken wij van verschillende soorten afwerkingsproducten in hoeverre deze op weg naar C2C zijn. Uiteindelijk wordt na het onderzoek de keuze gemaakt welk afwerkingsmateriaal wordt toegepast voor de onderkant van het dak, gevelstroken ter hoogte van de vloer, etc.

Kent u een producent of leverancier van (op weg naar) C2C afwerkingsproducten? Laat het ons weten!

Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel