Bouwinnovatie 2010

dinsdag 13 april 2010
timer 2 min
Frens Pries, sinds februari dit jaar lector Nieuwe Cultuur in de Bouw aan de Hogeschool Utrecht (HU), is een echte Saks, nuchter tot op het bot. Kabinet gevallen? Ach, ik hoorde vanmorgen rond m’n huis — ik woon in het groen - de vogels luisterrijk fluiten, de bloemen beginnen te bloeien. Wat Kabinet? Nog een koffie?

Pries — zo wordt duidelijk — verliest niet zo snel zijn ‘cool’. Ook niet wanneer je een van zijn ‘topics’ aankaart: bouwinnovatie en dat dat toch zo verdomd stroperig van de grond komt. De noodzaak is er: “De bouwnijverheid staat de komende decennia voor de immense uitdaging om zich te hervormen tot een innovatieve, proactieve, klantgerichte en duurzaam ondernemende bedrijfstak.” Maar de sector lijkt zich dat niet zo bewust te zijn, vindt Pries. Waar een symfonieorkest van node is opereert de bouw nog te vaak als een dweilorkest. Om de kwaliteit van de bouw in Nederland te verbeteren pleit Pries voor een cultuuromslag. Wantrouwen, spanningen, conflicten moeten plaats maken voor vertrouwen, voor harmonie. Een beter begrip van het fenomeen cultuur dat is volgens Pries wat de bouw op weg kan helpen om tot zo’n omslag te komen. In het Kenniscentrum gebouwde Omgeving van de HU onderzoekt hij hoe dat eruit zou kunnen zien. Nog een koffie? Want mensgericht blijft Pries. Volgens hem is dat nu juist ook een van de dingen die anders moet. “Een bouwvakker mag pas weer gaan denken na 5 uur. Dat is niet alleen inhumaan, maar ook dom want heel veel expertise wordt zo monddood gemaakt. ”
Maar, terug naar de praktijk van bouwinnovatie: Prens ziet lichtpuntjes! Dat het ook anders kan — hij noemt onder andere de samenwerking van Margriet Drijver, directeur-bestuurder van Com.Wonen, en Dura Vermeer, hij wijst op Trento van Nijhuis. Maar er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen, daar leest u over in deze editie van Stedebouw & Architectuur. Pieter Huijbregts bijvoorbeeld heeft vanuit het Netwerk Conceptueel Bouwen een complete virtuele boulevard ingericht met zo’n 530 voorbeelden van conceptueel bouwen. Peter Fraanje wijst op de olievlek van ‘lean bouwen’ die zich snel verspreidt in bouwend Nederland. Ketenintegratie is — zo blijkt ook hier — de rode draad. Om die integratie nog wat te versnellen en eindelijk dat symfonieorkest van Pries op ‘toon te krijgen’ zouden wellicht ook de beroepsorganisaties in elkaar moeten schuiven. BNA en Bouwend Nederland onder e´e´n koepel.

Wijnand Beemster hoofdredacteur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel