Zorgcentrum Offingaburg in Hallum

donderdag 25 november 2010
timer 2 min
De gezinswoningen zijn bekleed met een onderhoudsarm gevelsysteem van grenenhout. 

Het zorgcentrum Offingaburg op het 7000 vierkante meter grote terrein van de oude koekjesfabriek van Hellema is gelegen in het hart van het beschermde dorpsgezicht Hallum dat dit jaar werd geopend.

 

Het complex staat op dezelfde plaats waar eens een middeleeuwse stins met slotgracht van dezelfde naam stond en waarvan de projectarchitect met opzet een deel van de oude muur van de vroegere koekjesfabriek intact heeft gelaten, daarmee de geschiedenis van de plek verbeeldend. Dat alles past precies binnen de ontwerpfilosofie van TWA architecten, opvolgers van de bekende architect/ontwerper Gunnar Daan en sinds 2004 zetelend in de vroegere meelfabriek van Birdaard.

“Wij zijn een stap verder gegaan dan alleen de contextueel-fysieke benadering van Gunnar”, licht verantwoordelijk projectarchitect Doeke van Wieren de ontwerpfilosofie van het bureau toe, “en betrekken ook de maatschappelijke en historische context in onze plannen. Voor Offingaburg hebben we aan de flank van de vroegere, deels uitgegraven terp twee woonlagen geschapen, de onderste voor veertien zorgeenheden, de bovenste voor zes gezinswoningen. De gezinswoningen, bekleed met een onderhoudsarm gevelsysteem van grenenhout, doen denken aan zwartgeteerde kapschuren en verwijzen naar het oorspronkelijk agrarisch gebruik van de terpen. Deze woningen staan via een trapkast in verbinding met de seniorenwoningen onder de gezinswoningen."'

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel