Zorgcentrum in krimpregio

maandag 1 november 2010
timer 2 min
Op het 7000 vierkante meter grote terrein van een voormalige  koekfabriek in terpdorp Hallum ontwierp TWA architecten een levensloop bestendig woonzorgcomplex. Het ensemble van twee tegenover elkaar liggende woningen formeert een open hof structuur.

Aan een zijde van de open hof structuur zijn twee woonlagen gecreëerd, de onderste met veertien zorgeenheden en de bovenste met zes gezinswoningen. De gezinswoningen zijn bekleed met zwart geverfd grenenhout, die refereren aan de agri-architectuur van het Friese platteland. De woningen zijn via een trapkast verbonden met de onderliggende seniorenwoningen. Een extensie in de vorm van een zorgwoning op het terras naast deze woningen is mogelijk. Tegenover deze woningen zijn acht seniorenappartementen gebouwd. In het complex zijn diverse functies ondergebracht, zoals een zorgsteunpunt. Door de open hof structuur heeft het dorp er een semi-publieke ruimte bijgekregen waar bewoners en inwoners van het dorp samenkomen.

 

Leidraad sociale samenhang

Sociale samenhang is volgens de projectarchitect uitgangspunt en leidraad geweest. Zo staan op de andere vleugel van het complex de acht appartementen voor senioren die, in tegenstelling tot de ouderen die in de onderste vleugel 24 uur per dag zorg behoeven, nog zelfstandig uit de voeten kunnen. “In het complex hebben we diverse functies samengebracht”, besluit Van Wieren. “Op een zijde bevindt zich een steunpunt voor zorgvragen. Maar misschien nog belangrijker is de open hof structuur. Dat maakt het complex en het parkje eromheen tot een semi-publieke ruimte waar tegenwoordig zowel de bewoners als de inwoners van het dorp samenkomen, precies zoals de bedoeling was. Zo versterk je verbondenheid tussen jong en oud, gezond en hulpbehoevend. Want daarin zijn Friezen van nature sterk.”

 

Een uitgebreide versie van dit artikel leest u in Stedebouw & Architectuur themanummer Bouw en Zorg dat binnenkort verschijnt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel