Zo begin je als architect aan digitalisering

maandag 28 maart 2022
Architecten zijn van oudsher meesters van pen en papier. We kunnen echter niet meer om de digitalisering van het vak heen nu 3D/BIM-software zijn intrede heeft gemaakt. KUBUS, specialist in BIM-software, helpt architecten hun eerste stappen in digitalisering zo soepel mogelijk te laten verlopen.

KUBUS is distributeur van Archicad in België en Nederland. Deze 3D-modelleersoftware stelt architecten in staat op efficiënte wijze met 3D-modellen te werken. Michelle Vrolix, BIM-specialist bij KUBUS en architect van opleiding: “Ik denk dat Archicad voor iedereen van meerwaarde kan zijn. Veel bureaus werken nog met 2D-software, maar het nadeel is dat je hiermee alleen in losse tekeningen kan werken. Er is geen verband tussen de plannen. Wijzigt er iets, dan moet je dat overal handmatig doorvoeren.”

Het grote voordeel van 3D-modelleersoftware, zoals Archicad, zit hem met name in het 3D-model. “Uit dit model worden alle 2D-plannen gegenereerd”, zegt Vrolix. “Wijzig je iets in het grondplan, dan wordt dat integraal doorgevoerd. Zo voorkom je veel fouten. Wil je jouw efficiëntie verhogen, dan raden wij elke architect aan om als eerste stap je software op te krikken.” Vrolix neemt een voorbeeld aan het eenmansarchitectenbureau Spaltman, dat in korte tijd een heel appartementsgebouw kon opzetten met behulp van Archicad. “Kleine bureaus kunnen op die manier veel meer werk aanpakken zonder meer personeel aan te nemen”, voegt Vrolix toe.

The Bow render
In de nieuwe stadswijk Overhoeks in Amsterdam-Noord is naast ‘The Line’ een tweede woongebouw ontworpen; ‘The Bow’. Ontworpen door Orange Architects in Archicad. 

Een ander voordeel van Archicad is dat je eenvoudig het ontwerp kan presenteren aan de opdrachtgever met behulp van BIMx. “In deze tool kun je jouw Archicad-model uploaden om vervolgens er met VR doorheen te wandelen”, vertelt Vrolix. “Zeer nuttig, want een tekening lezen is voor een particulier niet zo vanzelfsprekend. Met BIMx krijgen ze een duidelijker beeld van de mogelijkheden van een ontwerp. BIMx kun je zelfs laagdrempelig gebruiken met een kartonnen VR-opzetstuk voor jouw smartphone.”

Integraal modelleren

Gaan we kijken naar BIM, dan kan je nog een stapje verder gaan. KUBUS is namelijk ontwikkelaar van BIMcollab, een cloud based BIM-managementsysteem. “Binnen deze software, specifiek met BIMcollab Cloud en BIMcollab ZOOM, kun je communiceren met andere partijen om bijvoorbeeld modellen te valideren en te controleren”, zegt Vrolix. “Om te beginnen kun je meer informatie aan het 3D-model van Archicad toevoegen, zoals de brandwerendheid of de energiewaarde van een element. Dan spreken we van een BIM-model. Dit kun je vervolgens eenvoudig uitwisselen met een aannemer, ingenieur of installateur, zodat hij op basis van jouw informatie zijn eigen model kan maken. Tenslotte ga je deze modellen op elkaar afstemmen en eventuele fouten onderling communiceren. Zo voorkom je dat je pas op de bouwplaats een wijziging door een van deze partijen ontdekt.”

BIMcollab ZOOM

De ervaringen met deze softwarepakketten zijn tot nu toe zeer positief, vertelt Vrolix: “Doordat je op voorhand modellen effectief kunt controleren, verminder je fouten op de bouwplaats en verlaag je de faalkosten. Voor de architect is het grootste voordeel dat je meer controle hebt over jouw ontwerp en het overzicht bewaart door ook zaken als klimaat en energie te koppelen aan het ontwerp.”

Is BIM de heilige graal? Volgens Vrolix wel. “Er zit nog veel toekomstmuziek in BIM, maar het is vooral een kwestie van de eerste stap naar 3D-software te durven zetten. De rest volgt vanzelf.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

logo DigiGO
descriptionArtikel

'Nederlandse CAD-standaard straks volledig inzetten in BIM-projecten'

23 jan om 13:12 uur
De derde editie van de NLCS-gebruikersmiddag, op donderdag 16 februari 2023, belooft interessant te worden met…
Lees verder »
John de Geus (VORM) en Sander Lijbers (OpenSpace) voor project Fibonacci. © VORM
descriptionArtikel

Bouwproces sneller, transparanter en goedkoper met OpenSpace

17 jan om 13:31 uurtimer2 min
Met het innovatieve OpenSpace is een bezoek aan de bouwplaats niet meer nodig om de voortgang van een project te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023 gestart

12 jan om 09:19 uur
De 18e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is gestart. Architecten en opdrachtgevers worden uitgenodigd om…
Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus 2023 is verschenen

3 jan om 07:00 uur
De Innovatiecatalogus, een jaarlijkse coproductie van Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd, is…
Lees verder »
De genomineerden voor de BouwBeurs Awards 2023. Foto: Jaarbeurs.
descriptionArtikel

Nominaties BouwBeurs Awards in lijn met trends bouwsector voor 2023

2 jan om 10:56 uurtimer3 min
De negen kanshebbers op de BouwBeurs Awards 2023 zijn bekend gemaakt. De jury ziet in de inzendingen veel aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Innovatiecatalogus 2023

20 dec 2022
Begin januari verschijnt de nieuwste Innovatiecatalogus, de jaarlijkse coproductie van Stedebouw &…
Lees verder »
descriptionArtikel

Geen groendak, maar kunstdak voor getransformeerd pand Deventer

24 nov 2022
Aan de Nieuwe Markt in Deventer wordt gewerkt aan de ingrijpende renovatie van een voormalig schoolgebouw tot…
Lees verder »
Impressie BIC 2 door SDK Vastgoed B.V.
descriptionArtikel

Tweede Brainport Industries Campus in de maak

21 nov 2022 timer3 min
Brainport Industries Campus in Eindhoven, ook wel het gezicht van de hightech maakindustrie genoemd, krijgt er een…
Lees verder »