Woonveste en VolkerWessels realiseren zeer energiezuinige PassiefHuizen

donderdag 30 september 2010
timer 2 min
Ingrijpende renovatie en isolatie conform thermoskan-principe.

Woonveste uit Drunen en VolkerWessels-onderneming de Bonth van Hulten uit Nieuwkuijk hebben afgelopen vrijdag de aannemingsovereenkomst getekend voor de renovatie van 16 appartementen aan de Acaciastraat en Magnoliastraat in Nieuwkuijk. Bijzonder aan deze overeenkomst is dat het gaat om de renovatie van deze verouderde woningen naar zogenaamde PassiefHuis-woningen. Er komt als het ware een dikke ‘jas’ om de woningen heen wat de woningen zeer energiezuinig maakt. “Een PassiefHuis is als een thermoskan”, zo vergelijkt Jürgen Dekkers, teamleider onderhoud bij Woonveste. “De koffie blijft veel langer op een aangename temperatuur en koelt met slechts een heel klein beetje energie helemaal niet af. Net als deze woningen.”

 

“Je hebt voor deze woningen nagenoeg geen verwarming meer nodig,” vervolgt Dekkers. “Eén radiator verwarmt het hele huis. Vandaar de term 'passief': er is nauwelijks een actieve energievraag. Wij investeren in deze PassiefHuizen omdat een uitgekiende isolatietechniek een dalend energieverbruik en dus lagere energiekosten betekent. Het energieverbruik van deze woningen komt minstens vijf keer lager uit dan die van de huidige woningen.”

 

De overheid wil vóór 2020 ten minste 2,4 miljoen bestaande woningen energiezuiniger maken. De ontwikkelende bouwer de Bonth van Hulten gaat in opdracht van Woonveste een stap verder en introduceert dit nieuwe woningconcept als bewijsproject in Brabant, waarbij ook de provincie participeert. De betrokken partijen lopen met dit project voorop als het gaat om duurzaamheid en energiezuinig bouwen en onderhouden. Als de renovatie klaar is, voldoen deze woningen aan alle eisen die momenteel aan nieuwbouw worden gesteld. In het wooncomfort overtreffen deze woningen met een A+ label zelfs de eisen. 

 

Alle bewoners zijn inmiddels verhuisd of doen dat binnenkort. Vervolgens kan de ingrijpende renovatie nog dit jaar van start gaan. In augustus 2011 worden de woningen naar verwachting opgeleverd aan de huurders. De bewoners kunnen rekenen op begeleiding hoe ze de mogelijkheden van hun PassiefHuis optimaal kunnen benutten. Met optimaal wooncomfort én een zeer lage energierekening als resultaat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel