Woningen corporaties nog veiliger?

donderdag 26 augustus 2010
timer 2 min
Veiligheid is al jaren een speerpunt van vele corporaties, maar ook steevast onderdeel van de top drie van belangrijkste aspecten volgens bewoners. De inbraakveiligheid van woningen zou dus altijd een prioriteit moeten zijn voor corporaties. Maar hoe is het volgens de huurders eigenlijk gesteld met de inbraakveiligheid van huurwoningen van corporaties?

Sinds 2005 is de tevredenheid met de inbraakveiligheid van huurwoningen van corporaties enorm gestegen. De resultaten van 2010 laten zien dat de huurders ook dit jaar weer iets meer tevreden zijn. In 2009 scoort de inbraakveiligheid van huurwoningen met een 7,1 voor het eerst boven de norm (7,0). De stijging zet dit jaar door tot een 7,2. Corporaties hebben de laatste jaren flink wat gedaan om de woningen veiliger te maken en dat heeft zijn vruchten in de tevredenheid afgeworpen. In 2005 streefde de helft van alle corporaties naar het beveiligen van het woningbezit conform de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). De cijfers laten duidelijk zien dat deze genomen maatregelen niet voor niets zijn geweest.

 

Kan het nog veiliger?

De gemiddelde huurder van een corporatiewoning beoordeelt de inbraakveiligheid anno 2010 met een 7,2. Dat is helemaal zo slecht niet, maar uit het artikel 'Hoe kunt u met een gerust hart op vakantie' van vorige maand blijkt dat er behoefte is aan nog veiligere woningen. Het gat tussen huurwoningen met een alarminstallatie (7%) en huurders die behoefte hebben aan een alarminstallatie (22%) is nog te groot. Ook uit de resultaten van De Bewonersscan blijkt dat ruim één op de vijf huurders behoefte heeft aan een alarminstallatie in de woning. Daarnaast geeft zes op de tien huurders aan behoefte te hebben aan het PolitieKeurmerk Veilig Wonen. Deze cijfers wijzen er op dat er voor corporaties nog wel een slag te maken valt.

 

Huurder wil best in kosten meedelen

Vanwege het belang van een veilige woning staan huurders ook open voor het meedelen in de kosten. Voor een PKVW-certificaat is 65% van de huurders die er behoefte aan hebben, bereid een eigen bijdrage te leveren en voor het installeren van een alarminstallatie geldt dat voor 67% van de huurders. Kortom: een veilige woning levert veel op, maar hoeft niet heel veel te kosten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel