Woningbranden en inbraakpreventie integraal aanpakken

maandag 1 augustus 2011
timer 2 min
Elke drie jaar toetst het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de eisen en aanbevelingen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) aan de huidige ontwikkelingen. Dit leidt tot aanpassingen. Deze zijn onlangs verwerkt in de PKVW-handboeken Nieuwbouw en Bestaande Bouw 2011.Nieuw  in de handboeken is het thema woningbrand.

Andere nieuwe thema’s zijn combinatie van zorg- en woonfunctie, geweld in de woonwijk, woningovervallen, speciale doelgroepen (studenten en senioren) en woonoverlast.

 

Integrale aanpak

De thema's zijn kenmerkend voor de integrale aanpak van het PKVW om zo de wijk en het gedrag van bewoners als geheel te benaderen. Zo wordt duidelijk dat het PKVW inspeelt op de praktijk met als resultaat niet alleen een veilige woning maar ook een veilige omgeving.

 

Overgangsregeling

Projecten die gestart zijn onder de eisen van het handboek 2008, maar nog niet zijn opgeleverd kunnen vaak nog steeds het keurmerk behalen onder de normen van het handboek 2008. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden die het PKVW heeft vastgelegd in een overgangsregeling.

 

Wijzigingen

De eisen en aanbevelingen voor 2011 zijn op diverse punten verduidelijkt, verlicht en soms aangescherpt.

Enkele wijzigingen:

- Cilinders met kerntrekbeveiliging bestand tegen de veel voorkomende inbraakmethode kerntrekken.

- Kierstandhouders verplicht in de nieuwbouw.

- Verlichtingsarmatuur verplicht in de nieuwbouw in plaats van enkel het aansluitpunt.

- Bereikbaarheid in de bestaande bouw beter aangepast op de praktijk.

- Vluchtvriendelijke deur in zowel de nieuwbouw als bestaande bouw is een dringende aanbeveling.

- LED-verlichting kan voldoen aan de PKVW-eisen in het complex en de openbare ruimte.

 

De nieuwe handboeken vervangen de handboeken uit 2008 en zijn vanaf vandaag te bestellen in de webwinkel van het CCV: www.hetccv.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel