Woning Jules Zwijsen

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
In het Homeruskwartier in Almere verrijst momenteel, in particulier opdrachtgeverschap, een opmerkelijke woonwerkwoning in hsb naar ontwerp van architect Jules Zwijsen. Het woonhuis bezit prominente spanten en heeft een hoog volume – als windvang en tegen inkijk. Een hoog- en een laaggelegen woonkamer benutten allebei volop het uitzicht, op bos en water. Binnen domineert hsb, buiten dicteren metselwerk, natuurleien en zink het aanzicht.  

 

 

Projectgegevens

ArchitectArchitectenbureau Jules Zwijsen
Opdrachtgever

Familie Van Seggelen 

BouwerSegment Timmerwerk 
BouwjaarIn aanbouw

 

Beschrijving

Kavel 401 in het Homeruskwartier, in bezit van familie Van Seggelen, grenst aan de westzijde aan een reserveringsstrook voor de busbaan en een locatie voor een appartementencomplex met een toegestane hoogte van maximaal 45 meter. Aan de noordzijde grenst de kavel aan water, daarachter ligt een vrijblijvend stuk groen, vindplaats van een historisch scheepswrak.

 

Ontwerp

Appartementencomplex, water en vrijblijvend groen zijn sturend geweest bij het ontwerp van de woonwerkwoning en de situering op de kavel. De twee volumes van woning en atelier/werkplaats zijn in een L gerangschikt en schermen zo de tuin af van de omgeving. De woning heeft een grote nokhoogte om het appartementencomplex aan het plein uit het zicht te weren. Tevens is zo een windvang ontstaan voor de vrij over het plein blazende heersende westenwind.

  

Interieur

In het interieur refereren grote houten gelamineerde spanten aan de archeologische vindplaats en aan het water aan de kavel. Het hoogteverschil tussen kavel en water is uitgebuit door twee boven  elkaar gelegen woonkamers te ontwerpen: een lage terraskamer met buitenterras/vlonder aan het water en een hoger gelegen uitzichtkamer met vrijblijvend uitzicht naar het verderop gelegen Pampusbos.

 

Gevel

Naast de woning bevindt zich een timmermansatelier met berging. Woning en atelier worden ontsloten en verbonden via een centrale hoofdentree. De gevel van woning en  atelier is aan de straatzijde uitgevoerd in metselwerk. Voor het overige is gekozen voor een gevel- en dakbekleding van natuurleien met zinken dakkapellen.

 

Zelfbouw

Architect Jules Zwijsen heeft ervaring met particuliere opdrachtgevers. Zijn orderportefeuille omvat veel private woningbouw aan de bovenkant van de markt. In Almere, op kavel 104, bouwt de familie als particuliere opdrachtgever het huis zelf. Afgezien van de hsb hoofdconstructie. De spanten worden extern vervaardigd en als eerste geplaatst om, letterlijk en figuurlijk, als houvast en vertrekpunt te dienen voor de zelf af te bouwen woning met atelier.

 

Locatie

 

Woning Jules Zwijsen

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel