Winnaars Repairing the Present geselecteerd

donderdag 3 februari 2022

Grow Your Own Cloud, kunstcollectief uit Parijs.

Witteveen+Bos is dit voorjaar gastorganisatie van twee kunstenaarsinitiatieven. De kunstenaars krijgen de gelegenheid om hun ideeën in een van de adviesprojecten van Witteveen+Bos te realiseren. Dat gebeurt in de vorm van twee fellowships in het project Omgevingsvisie Den Haag. Het gaat om de Nederlandse uitwerking van het Europese S+T+ARTS programma, dat samenwerking faciliteert tussen kunstenaars en bedrijfsleven onder de noemer ‘Repairing the Present’, om te komen tot oplossingsrichtingen voor de Green Deal.

In de afgelopen maanden zijn alle 334 inschrijvingen die na de open call werden ontvangen uitvoerig beoordeeld door twaalf Regionale S+T+ARTS Centra, experts en een lokale jury. De winnaars voor de regio Nederland zijn: kunstcollectief Grow Your Own Cloud en kunstenares Penelope Cain.

Grow Your Own Cloud is een kunstcollectief uit Parijs (zie afbeelding boven) dat is opgericht door Cyrus Clarke en Monika Seyfried. Zij willen in het project de volgende stap zetten in hun werk rond DNA-gegevensopslagmethoden. Onder de naam Urban Data Forest wil het collectief de data cloud opnieuw vormgeven door in Den Haag 's werelds eerste biologische datacentrum te creëren. Urban Data Forest roept ethische, technische en maatschappelijke vragen op over dataopslag en de gevolgen daarvan voor het milieu. Het einddoel is een prototype opzetten voor een toekomst waarin duurzame dataopslag in de stad de sleutel is tot schonere, groenere en meer welvarende steden.

Penelope Cain is een microbiologe die kunstenaar is geworden. In haar goed doordachte werken worden beide disciplines gecombineerd om ons bewuster te maken van de schoonheid van intersoortelijke gemeenschappen in bedreigde landschappen. Haar project 'Repairing with Lichen' (zie afbeelding onder) onderzoekt beeldvorming van de stad door de lens van één soort: het korstmos. Het project richt zich op biodiversiteit in steden, koolstofopname en stikstofvastlegging. Door het concept van microwildgroei te introduceren in de minst natuurlijke gebieden van de stad, maakt Penelope grote betrokkenheid van het publiek mogelijk en kan er eenvoudig worden opgeschaald in stedelijke gebieden.

Reparing with Lichen

Eveline Buter, directeur bij Witteveen+Bos: "We hebben ontzettend veel zin in het hosten van deze kunstenaars en hopen veel van elkaar te leren. We werken namelijk elk op onze eigen manier aan thema’s als het vergroenen van steden en het verkleinen van de impact van datacentra. We zijn benieuwd naar wat er kan gebeuren als onze technische wereld en hun artistieke aanpak zo intensief bij elkaar komen. Het past bij ons streven naar een diepgaandere en meer concrete vorm van wederzijdse inspiratie tussen kunst en ingenieurswerk, die verder gaat dan het jaarlijkse uitreiken van de Kunst+Techniek-prijs."

Met dit initiatief introduceren de projectpartners artistieke inbreng als onderdeel van innovatietrajecten. De fellows zullen nauw samenwerken met Witteveen+Bos. Met de vanuit de kunst gedreven innovatiemethode van In4Art zal het project gedurende de experimenten continu verbindingen leggen tussen de verschillende disciplines, zodat innovatie ‘spill-overs’ verder uitgewerkt kunnen worden en de prototypes op verschillende
niveaus impact realiseren.

Het experiment wordt gedragen door een uitgebreide groep van lokale experts, die de inzichten verder kunnen laten resoneren in hun eigen industrietakken en sectoren. De resultaten zullen internationaal getoond worden bij gerenommeerde musea als MAXXI in Rome en ZKM in Karlsruhe. Dit project is medegefinancierd door het Directoraat-generaal Communicatienetwerken, Content en Technologie van de Europese Commissie in het kader van subsidieovereenkomst LC01641664.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »