Winnaars Repairing the Present geselecteerd

donderdag 3 februari 2022

Grow Your Own Cloud, kunstcollectief uit Parijs.

Witteveen+Bos is dit voorjaar gastorganisatie van twee kunstenaarsinitiatieven. De kunstenaars krijgen de gelegenheid om hun ideeën in een van de adviesprojecten van Witteveen+Bos te realiseren. Dat gebeurt in de vorm van twee fellowships in het project Omgevingsvisie Den Haag. Het gaat om de Nederlandse uitwerking van het Europese S+T+ARTS programma, dat samenwerking faciliteert tussen kunstenaars en bedrijfsleven onder de noemer ‘Repairing the Present’, om te komen tot oplossingsrichtingen voor de Green Deal.

In de afgelopen maanden zijn alle 334 inschrijvingen die na de open call werden ontvangen uitvoerig beoordeeld door twaalf Regionale S+T+ARTS Centra, experts en een lokale jury. De winnaars voor de regio Nederland zijn: kunstcollectief Grow Your Own Cloud en kunstenares Penelope Cain.

Grow Your Own Cloud is een kunstcollectief uit Parijs (zie afbeelding boven) dat is opgericht door Cyrus Clarke en Monika Seyfried. Zij willen in het project de volgende stap zetten in hun werk rond DNA-gegevensopslagmethoden. Onder de naam Urban Data Forest wil het collectief de data cloud opnieuw vormgeven door in Den Haag 's werelds eerste biologische datacentrum te creëren. Urban Data Forest roept ethische, technische en maatschappelijke vragen op over dataopslag en de gevolgen daarvan voor het milieu. Het einddoel is een prototype opzetten voor een toekomst waarin duurzame dataopslag in de stad de sleutel is tot schonere, groenere en meer welvarende steden.

Penelope Cain is een microbiologe die kunstenaar is geworden. In haar goed doordachte werken worden beide disciplines gecombineerd om ons bewuster te maken van de schoonheid van intersoortelijke gemeenschappen in bedreigde landschappen. Haar project 'Repairing with Lichen' (zie afbeelding onder) onderzoekt beeldvorming van de stad door de lens van één soort: het korstmos. Het project richt zich op biodiversiteit in steden, koolstofopname en stikstofvastlegging. Door het concept van microwildgroei te introduceren in de minst natuurlijke gebieden van de stad, maakt Penelope grote betrokkenheid van het publiek mogelijk en kan er eenvoudig worden opgeschaald in stedelijke gebieden.

Reparing with Lichen

Eveline Buter, directeur bij Witteveen+Bos: "We hebben ontzettend veel zin in het hosten van deze kunstenaars en hopen veel van elkaar te leren. We werken namelijk elk op onze eigen manier aan thema’s als het vergroenen van steden en het verkleinen van de impact van datacentra. We zijn benieuwd naar wat er kan gebeuren als onze technische wereld en hun artistieke aanpak zo intensief bij elkaar komen. Het past bij ons streven naar een diepgaandere en meer concrete vorm van wederzijdse inspiratie tussen kunst en ingenieurswerk, die verder gaat dan het jaarlijkse uitreiken van de Kunst+Techniek-prijs."

Met dit initiatief introduceren de projectpartners artistieke inbreng als onderdeel van innovatietrajecten. De fellows zullen nauw samenwerken met Witteveen+Bos. Met de vanuit de kunst gedreven innovatiemethode van In4Art zal het project gedurende de experimenten continu verbindingen leggen tussen de verschillende disciplines, zodat innovatie ‘spill-overs’ verder uitgewerkt kunnen worden en de prototypes op verschillende
niveaus impact realiseren.

Het experiment wordt gedragen door een uitgebreide groep van lokale experts, die de inzichten verder kunnen laten resoneren in hun eigen industrietakken en sectoren. De resultaten zullen internationaal getoond worden bij gerenommeerde musea als MAXXI in Rome en ZKM in Karlsruhe. Dit project is medegefinancierd door het Directoraat-generaal Communicatienetwerken, Content en Technologie van de Europese Commissie in het kader van subsidieovereenkomst LC01641664.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Geef elk gebouw een smoel'

13 jun om 08:00 uur
Een overkokende economie. Materiaalprijzen en uurtarieven die de pan uitrijzen. Een vurige wens naar betaalbare…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De architect moet zich afvragen: voor wie bouw ik en voor hoe lang?’

1 jun om 09:21 uur
Praat je in wetenschappelijke sferen over de gevel, dan is Ulrich Knaack niet weg te denken. Knaack, hoogleraar…
Lees verder »
descriptionArtikel

De invloed van gaming op de digitalisering van de gebouwde omgeving

24 mei om 13:21 uur
Epic Games ontwikkelt een van 's werelds grootste games, Fortnite, en is ontwikkelaar van de Unreal Engine, een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hollands glorie: zorg op het water

20 apr om 09:04 uur
Het is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »
person_outlineBlog

De Leegte

19 apr om 11:00 uur
Sociaalmaatschappelijke vraagstukken zijn ruimtelijke vraagstukken, waar ruimtelijke ontwerpers hun…
Lees verder »