Wildparkeren fietsen zorgt voor chaos

donderdag 3 februari 2011
timer 2 min
Wildparkeren van fietsen zorgt voor een chaos in de publieke ruimte. De tijdelijke parkeervakken met lichtvlakken op de grond is een innovatieve oplossing. 

Het Kleine Gartmanplantsoen in Amsterdam is zo’n plek met veel fietsparkeeroverlast. ’s Avonds staat het trottoir vol fietsen die het loopverkeer blokkeren.

 

Beeldend kunstenaar Roos Vergouw ziet groepen fietsen in de openbare ruimte niet als hinder of overlast. Van deze fietsen maakt Vergouw sculpturen door ze een ‘eigen territorium’ aan te bieden. Dat doet ze door stallingruimte te markeren met behulp van bijvoorbeeld lichtprojectie, ledlampjes of afwijkende bestrating. Of door tijdelijke parkeervakken op straat ‘te tekenen’.

 

Verlichten

De tijdelijke parkeervakken die met lichtvlakken op de grond zijn afgebakend, op basis van niet-definitieve lichtprojectie, zijn gemakkelijk veranderbaar qua vorm en plaats; het biedt de mogelijkheid om het parkeren van fietsen te regisseren.

Naar mate de avond vordert en de drukte van de fietsen toeneemt, worden de lichtvlakken groter en passen zich aan naar de hoeveelheid fietsen.

 

De lichtvlakken worden op verschillende plekken geprojecteerd en ‘groeien’ geleidelijk naar elkaar toe. Na het piekmoment krimpen de vlakken langzaam en rond sluitingstijd van de uitgaansgelegenheden, wanneer de fietsen weer vertrekken, zijn ze verdwenen.

 

Animatie

Om dit te realiseren is aan het Kleine Gartmanplantsoen met webcambeelden een analyse gemaakt van de hoeveelheid fietsen, de piekuren en locaties waar geparkeerd wordt. Op basis van deze analyse is het ontwerp van de parkeervakken gemaakt. Dit ontwerp is vertaald naar een animatie die met lichtprojectie op het trottoir wordt geprojecteerd.

 

Voorafgaande zijn diversen proeven gedaan met tape om met vormen te experimenteren en de reactie van de fietsparkeerders te testen.

Het resultaat bestaat uit zwermen geparkeerde fietsen, die op vaste plekken in de openbare ruimte opduiken, in verschillende vormen groeien en tenslotte weer verdwijnen.

 

Zie een video van Roos Overgouw over haar oplossing voor het fietsparkeren op:

fietsenzwermen-van-roos-vergouw.2.89446.lynkx

 

Ook is een brochure over hetzelfde onderwerp te downloaden:

 fietsenzwermen-aan-het-kleine-gartmanplantsoen.2.89445.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel