Welke verschillende soorten daken zijn er?

maandag 9 september 2019
timer 4 min
Er zijn vele soorten daken en van iedere dakvorm zijn er weer meerdere varianten. In onderstaand overzicht vind je een opsomming van de meest voorkomende soorten daken.

Zadeldak

Zadeldaken behoren nog steeds tot de populairste daken omdat ze bij heel wat verschillende bouwstijlen passen. In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken die samen een omgekeerde V-vormen. De hellingshoek van de dakvlakken bedraagt minimaal 15 graden. Door het dak steil te maken, creëer je extra leefruimte onder de constructie.

Plat dak

Een plat dak is een dak dat bestaat uit één horizontaal dakvlak. Er is meestal sprake van een zeer geringe hellingshoek, die ervoor moet zorgen dat de afwatering vlot kan verlopen. Bij hellingen vanaf 15 graden spreken we niet meer van een plat dak maar van een lessenaarsdak. Een plat dak ziet er erg strak en stijlvol uit. Op een plat dak kan je eenvoudig zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een bepaalde dakvorm die uit één enkel dakvlak (ook wel dakschild genoemd) bestaat. Bij een huis met dit type dakconstructie is één zijde zeer hoog, terwijl de andere kant vrij laag is. Sommige huizen zijn uitgerust met een dubbel lessenaarsdak. In dat geval liggen beide dagzijden tegenover elkaar, maar ze hebben een verschillende hoogte.

Schilddak

Een schilddak is een aangepast zadeldak. Het bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekig gevormde dakschilden aan de korte zijde. Deze dakvorm zie je vaak terug bij wat oudere gebouwen en boerderijen. Een schilddak is door zijn aerodynamische vorm goed bestand tegen windstoten.

Mansardedak

Een mansardedak, ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd, is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Aangezien de onderste dakvlakken steiler lopen dan de bovenvlakken, ontstaat er in de ruimte onder het dak meer plaats dan bij een standaard zadeldak. Voordelen zijn relatief veel ruimte onder het dak en een klassieke uitstraling.

Tentdak

Een tentdak, ook wel paviljoendak, piramidedak of puntdak genoemd, bestaat uit minstens vier driehoekige dakvlakken die boven in de nokpunt samenkomen. De grootte van de dakschilden kan onderling variëren, waardoor meerdere dakvormen mogelijk zijn. De ruimte onder een tentdak is vanwege de steile dakvlakken klein.

Dakbedekking

Een dakbedekking beschermt de woning tegen allerlei natuuromstandigheden en bepaalt ook de uitstraling van de woning. Een overzicht van de verschillende soorten en de best passende materialen voor elke dakvorm.

Dakpannen

Dakpannen als dakbedekking zijn nog altijd populair. Ze zijn te verkrijgen in beton en in klei en in verschillende vormen. De vorm die je kiest, is afhankelijk van de hellingsgraad van het dak en de gewenste look.

Dakbedekking in leien

Leien worden al heel lang gebruikt als bedekking voor het dak. Vooral kunstleien zijn tegenwoordig heel populair vanwege hun redelijke prijs ten opzichte van dakpannen. Natuurleien zijn dan weer duurder, maar gaan wel een leven lang mee.

Rieten dakbedekking

Een rieten dak straalt veel charme uit. Het kan geplaatst worden in een open of een gesloten constructie. De isolatiewaarde van riet is heel goed waardoor de plaatsing van dakisolatie in de meeste gevallen overbodig wordt.

EPDM

EPDM is gemaakt uit rubber. Dit materiaal heeft ontzettend veel voordelen. Het is onderhoudsvriendelijk, gaat een leven lang mee, scheurt niet en blijft heel het jaar beloopbaar. Het is wel een kostbare materiaalsoort.

Dakpanplaten

Dakpanplaten, dakpanprofielplaten en dakpanpanelen worden steeds meer toegepast als dakbedekking op woningen. Dakpanplaten bieden veel voordelen in vergelijking met traditionele dakpannen, namelijk een langere levensduur, betere stormbestendigheid, een licht gewicht en eenvoudige montage.

Wij hebben een woning (bungalow) met een hellend dak in twee delen die naar binnen toe hellen onder een hoek van ca 6 graden. Dus het laagste lijn van het dak loopt ergens in het midden van de woning. Dit soort dak komen we niet tegen in de opsomming. We waren op zoek naar een oplossing voor zonnepanelen maar dat schijnt erg complex te zijn. Ook omdat de laagste daklijn van noord naar zuid loopt en dus de hellingen op het oosten of op het westen zijn gericht. Daarbij komt nog de verankering op dit dak (bitumen bedekking) dat het moeilijk maakt en extra risico oplevert. Misschien hebben jullie nog een tip hiervoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Welke verschillende soorten daken zijn er?

Meer artikelen met dit thema

Woningbouw als kritiek van het alledaagse leven

27 jul om 08:00 uur
We staan aan het begin van een fundamentele verandering. De milieucrisis – een ‘stapelcrisis’ (aldus Markus…
Lees verder »

Groen dak, goed geregeld

21 jul om 08:00 uur
Het aanleggen van groene daken en groene gevels neemt een enorme vlucht. De vele subsidieregelingen voor groene…
Lees verder »

Vastgoed holistisch benaderen, wat houdt het in?

13 jul om 09:32 uur
Slechts enkele jaren geleden was het nog vreemd om te zeggen dat je projectontwikkeling of een (her)ontwikkeling…
Lees verder »

Editie Gevels & Daken 2021 is verschenen

2 jul om 07:00 uur
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Gevels &…
Lees verder »

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Gevels & Daken 2021

23 jun om 09:46 uur
"De gevel wordt meer en meer een Zwitsers zakmes", aldus gasthoofdredacteur Leonie van Ginkel in deze editie. Een…
Lees verder »

‘Zet in op een nieuwe lichting daktuinen’

16 jun om 08:00 uur
Er is van alles gaande rond de gevel, maar laten we vooral het dak niet vergeten. Zo bepleit ook Friso Klapwijk,…
Lees verder »

Startup plaatst 'dansende' bomen op stadsdaken

15 jun om 08:00 uur
De startup The Urban Jungle Project zet bomen op onwaarschijnlijke plekken, zoals daken. De boom wordt op…
Lees verder »

Duurzame drempels overwinnen met EPDM-dakbedekking

2 jun om 09:16 uur
Met een innovatief systeem om dakbedekking makkelijk aan te brengen en te demonteren, draagt Carlisle Construction…
Lees verder »