Wat zijn de bekendste merken onder architecten en aannemers?

vrijdag 30 juli 2010
timer 3 min
VELUX is het meest bekende merk onder architecten en Rockwool is het meest bekende merk onder hoofdaannemers B&U.

Dit geldt voor zowel de spontane als de totale bekendheid (spontaan + geholpen). Daarnaast komen beide merken ook voor in de top 5 van de andere marktpartij, VELUX bij de hoofdaannemers B&U en Rockwool bij de architecten. Trespa en Isover komen ook in de top 5 van beide groepen voor. Dit en meer blijkt uit het BouwKennis Naambekendheid en Imago onderzoek uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder ruim 396 architecten en 377 hoofdaannemers B&U in de maanden maart en april van 2010.

 

VELUX bekendste merk onder architecten

VELUX is het bekendste merk onder architecten. Zowel de spontane bekendheid als de totale bekendheid (spontaan + geholpen) van VELUX is het hoogst bij deze voorschrijvende partij. Ook de isolatiemerken Rockwool en Isover hebben een hoge spontane en totale naambekendheid onder architecten. Zij completeren de top 4 bekendste merken samen met Trespa. De hoge bekendheid van VELUX heeft niets te maken met de intensieve TV campagne rond het WK voetbal aangezien het onderzoek reeds eerder was afgerond.

 

Bekendste merk onder hoofdaannemers B&U: Rockwool

Onder hoofdaannemers B&U heeft het isolatiemerk Rockwool de hoogste spontane en totale naambekendheid. Ook een ander isolatiemerk, te weten Isover, heeft een hoge bekendheid onder de hoofdaannemers B&U. Daar waar VELUX onder architecten het bekendste merk is, neemt het onder hoofdaannemers B&U qua spontane en totale bekendheid respectievelijk een derde en vierde plek in. Wat verder opvalt aan de bekendheid onder hoofdaannemers B&U is dat de handelaren Jongeneel en PontMeyer zeer bekend zijn. Een andere constatering die gemaakt kan worden, is dat Trespa qua totale bekendheid een zeer bekend merk is (op één na bekendste merk), maar spontaan weten hoofdaannemers Trespa veel minder vaak te noemen (buiten de top 10).

 

Belang van naambekendheid: bewerken van architecten

In het algemeen valt op dat architecten meer merkbewust zijn dan hoofdaannemers B&U (de bekendheid onder architecten is hoger dan onder hoofdaannemers B&U). Dit kan verklaard worden uit het feit dat veel toeleveranciers hun marketingpijlen momenteel richten op de architecten. Architecten hebben immers een voorschrijvende rol, waarbij zij een merk kunnen voorschrijven. Het lijkt er op dat partijen zoals Terca (Wienerberger) en Otis een sterke focus hebben op de marktbenadering van deze doelgroep, aangezien deze twee merken in de top 10 voorkomen bij architecten maar buiten de top 10 van hoofdaannemers B&U vallen.

Hoe bekender een merk is, hoe groter de kans dat een merk zal worden voorgeschreven en toegepast: onbekend maakt immers onbemind. Dit wil overigens niet zeggen dat een hoge naambekendheid ook automatisch leidt tot een hoog marktaandeel of dat het behalen van 100% bekendheid het streven moet zijn. Veel negatieve informatie rondom een merk kan leiden tot een toename van de bekendheid, maar hoeft niet te leiden tot een groter aandeel. Als een toeleverancier zich richt op een nichemarkt, kan het doel zijn om binnen deze nichemarkt een totale bekendheid van 100% na te streven. Dit kan dan leiden tot een lagere naambekendheid op de totale markt.

Inzicht in de bekendheid is een eerste graadmeter om te zien hoe een merk er voor staat. Andere belangrijke parameters zijn imago en tevredenheid, waarbij het eerste ook in dit onderzoek is meegenomen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel