Wastescape: ontwikkelingskansen voormalige afvalbergingen in kaart gebracht

donderdag 5 mei 2011
timer 2 min
Met het onderzoek Wastescape hebben Vera Yanovshtchinsky architecten en Grontmij de ontwikkelingskansen en de potentiële ruimtelijke kwaliteiten van voormalige afvalbergingen in Nederland in kaart gebracht.

Ruimte is schaars in Nederland. Het is een gemiste kans wanneer bruikbare gronden niet worden benut, zoals de zogeheten ‘afvalbergen’. Veel van deze afvalbergen zouden we kunnen gebruiken als basis voor nieuwe ontwikkelingen. Vera Yanovshtchinsky architecten en Grontmij hebben  de ontwikkelingskansen en de potentiële ruimtelijke kwaliteiten van voormalige afvalbergingen in Nederland in kaart gebracht. Het doel is eigenaren en beheerders van afvalbergingen enthousiast te krijgen om de ontwikkeling ervan in gang te zetten.

 

Duurzame gebiedsontwikkeling

Ontwikkelen van afvalbergingen betekent: andere waardevolle gebieden sparen, het aanwezige landschappelijke gebied verrijken en concreet invulling geven aan duurzame gebiedsontwikkeling. Afvalbergingen hebben over het algemeen een negatief imago. Het is mogelijk dit negatieve imago van de locatie te verbeteren door middel van een juiste transformatie en passend duurzaam gebruik. Dubbel grondgebruik en flexibiliteit zijn daarbij een gegeven.

 

Drie voorbeeldlocaties

Van ruim 5.000 voormalige stortplaatsen in Nederland zijn er 70 locaties met een hoge ontwikkelpotentie opgenomen in een uitgebreide inventarisatie. Uit die 70 locaties is een selectie gemaakt van drie locaties waarvoor ontwerpend onderzoek is gedaan. De locaties verschillen in vorm, ligging en afmeting:

- ‘Schotergroen’, duurzaam energiepark en recreatiegebied voor Schoteroog (nabij Haarlem).

- ‘Veenduin’, duinlandschap met duurzaam vakantiepark bij Veendam (Groningen).

- ‘Landgoed Cranendonck’, biologische voedselproductie en restaurant bij Budel-Dorplein (N-B).

 

Voor elke locatie geldt dat de koppige, tegendraadse bulten in het vlakke Hollandse landschap herkenbaar blijven. Er is een generieke strategie ingezet om het verschil met de omgeving te bestendigen.

 

Onderzoeksresultaat

Het onderzoek Wastescape is beschikbaar via de website www.wastescape.nl

 en tevens te bestellen in boekvorm (157 pagina’s) voor € 29,95 via het formulier op de website.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel