V&SH: Bouwplaatsautomatisering met behulp van slimme apps

woensdag 15 januari 2014
timer 8 min
Bouwplaatsautomatisering met behulp van slimme apps? Visser & Smit Hanab (V&SH) kan erover meepraten. De koploper in utiliteitsbouw realiseerde samen met HP, Inovativ en Sparked een heel nieuwe manier van werken. Via hun mobiele devices hebben medewerkers overal en altijd toegang tot actuele projectgegevens, óók vanaf de bouwplaats. Dat bespaart veel tijd en werk. En het scheelt stapels papier - duurzaamheid is niet voor niets een speerpunt van het bedrijf.

Het hart van Visser & Smit Hanab (V&SH) klopt al meer dan honderd jaar van verbindingen. Pijpleidingen, kabels, boringen. V&SH ontwikkelt, bouwt en onderhoudt technologisch hoogstaande en duurzame verbindingen, netwerken en installaties voor water, energie en (petro)chemie. Verbinden zit V&SH in het DNA. Niet alleen met leidingen en kabels maar ook met opdrachtgevers en partners. V&SH streeft naar langdurige samenwerking en investeren in een duurzame samenleving.

Doel en aanleiding
Bouwplaatsautomatisering door medewerkers te voorzien van tablets en smartphones met apps, zodat zij (project)documentatie rechtstreeks vanaf (externe) werklocaties kunnen raadplegen en nieuwe data kunnen doorgeven aan het ERP-systeem van V&SH. Dit bespaart tijd en vermindert handmatig en foutgevoelig werk.

Met gestandaardiseerde Microsoft System Center beheeromgeving het beheren en in gebruik nemen van tablets, smartphones en apps vereenvoudigen. Snel nieuwe apps ontwikkelen voor HP-tablets op basis van gebruiksvriendelijke en herkenbare Windows 8-oplossingen.


V&SH startte een Windows 8-pilot met Inovativ en Sparked. Bij aanvang zijn enkele werkscenario’s onderzocht. Hieruit werd duidelijk dat er grote behoefte was aan betere ontsluiting van werkdocumenten, mogelijkheden om digitaal te vergaderen en het zoeken en vinden van experts buiten de fysieke werkplek. Via een prototype is feedback verzameld en binnen enkele weken zijn werkende apps opgeleverd en uitgerold.

Binnen het project is de infrastructuur aangepast en integratie met het bestaande MS SharePoint 2010-platform opgeleverd.

Resultaten
Betere gebruikerservaring dankzij moderne gebruikersinterface. Via deze interface, op PC, tablet en smartphone kunnen gebruikers overal en altijd beschikken over hun werkdocumenten, ook zonder internetverbinding.

Door verdere invoering van Single Sign On (SSO) en integratie van Windows 8 met SharePoint hebben gebruikers maar één inlogscherm. Dit verbetert de gebruikerservaring.
• Betere informatiebeveiliging door integratie van device, platform en apptechnologie. Hierdoor is een optimale autorisatie met rollen en rechten geborgd.
• Efficiënt, geautomatiseerd beheer dankzij Microsoft System Center.

Verbeteringen in de bedrijfsvoering:
• Tijdens overleg wordt praktisch geen papier meer gebruikt. Digitale documenten werken niet alleen efficiënter maar vergroten ook duurzaamheid van de bedrijfsvoering.
• Betrouwbare en herkenbare toegang tot informatie en (ERP-)toepassingen.

VSH innoveert in bouwautomatisering met Microsoft-technologie
Met Windows 8-tablets, -smartphones en snelle mobiele (internetverbindingen), ontwikkelen Inovativ en Sparked snel veilige apps om Het Nieuwe Werken te stimuleren. Inovativ doet dit als infrastructuur- en Microsoft Windows 8-partner. Sparked ontwikkelt apps voor Windows 8 en Microsoft SharePoint. Medewerkers werken hierdoor tijd- en plaatsonafhankelijk.

Door voor te lopen in nieuwe technologische ontwikkelingen, wil V&SH duurzamer en effectiever werken. Het zoekt daarom samenwerking met technologische voorlopers. De bereikte efficiency ondersteunt de duurzame doelstellingen van V&SH. Omdat steeds meer medewerkers tablets en smartphones willen, of moeten gaan gebruiken op het werk, zocht V&SH de meest efficiënte methode om op deze wens in te spelen.

“Tijden veranderen en V&SH moet mee veranderen om concurrerend te blijven en tenders te blijven winnen”, zegt Ad Sieses, Manager ICT bij Visser & Smit Hanab. V&SH koos daarom bewust voor samenwerking met technologisch innovatieve en betrouwbare partijen, zoals HP, Inovativ, Sparked en Microsoft. “Zij hebben een duidelijke visie op de technologische veranderingen die bedrijven als V&SH helpen in de hevige concurrentiestrijd in de bouwbranche.”

Bouwplaatsautomatisering
Sieses vervolgt: “Bouwplaatsautomatisering is voor ons erg belangrijk. Een mooi voorbeeld zijn monteurs die voorheen papieren werkorders gebruikten. We willen hen met tablets, smartphones en bedrijfsapps uitrusten, zodat ze efficiënter kunnen werken. Dit bespaart veel tijd, omdat de backoffice geen gegevens meer hoeft over te tikken. De informatiestromen moeten niet van binnen naar buiten gaan, maar juist andersom: de buitendienst levert zelf via tablets en smartphones correcte en actuele informatie aan de backoffice.”

“Het begon met medewerkers die zelf een iPad hebben en deze wilden gebruiken binnen V&SH. Omdat wij vooral Microsoft-technologie gebruiken, willen we geen iPads, maar Windows-tablets die we eenvoudig kunnen integre- ren met onze bestaande Microsoft-omgeving. De keuze voor een standaard en bekend besturingssysteem als Windows vereenvoudigt voor onze IT-afdeling het beheer. Bovendien kennen eindgebruikers de applicaties en schermen van Windows. Veel van onze bedrijfskritische applicaties, zoals ons ERP-systeem, draaien alleen via Windows, zodat we op termijn Windows 8-tablets kunnen gebruiken als vervanging van laptops, wat ons aanzienlijke besparingen kan opleveren.”

Apps in vertrouwde werkomgeving
Het mooie van standaardiseren met een Microsoft-oplossing is dat het een platform vormt , waarbij medewerkers met één inlognaam en wachtwoord via ieder gewenst apparaat toegang krijgen tot een vertrouwde werkomgeving. Sieses: “Bedrijfsapps kunnen we dan zowel op Windows 8-smartphones, als op Windows 8-tablets draaien, maar in de toekomst ook met Windows 8 op de werkplek.”

Ad Sieses heeft regelmatig contact met Microsoft over technologische ontwikkelingen en roadmaps. “Omdat we vooral ook verder willen kijken dan de korte termijn en voorbereid willen zijn op veranderingen, zodat we ons tijdig kunnen voorbereiden. Wij willen van onze technologische partners weten hoe zij de wereld denken te veranderen.”

VSH is erg tevreden over de manier waar op Inovativ en Sparked het project hebben aangepakt. “We hebben de oplossing snel kunnen opleveren; mede door de kennis en ervaring van Sparked en Inovativ. Je ziet daarin ook de kracht van een gestandaardiseerde en geïntegreerde beheeromgeving, waarin hardware en software naadloos op elkaar aansluiten. De technologie van HP en Microsoft, die wij gebruiken, is op basis van hun jarenlange samenwerking optimaal op elkaar afgestemd en geïntegreerd.”

Veelzijdige en duurzame tablets
“HP is onze strategische hardwareleverancier; we hebben bijvoorbeeld HP ElitePads met Rugged Case in gebruik – een veelzijdige Windows 8-tablet, die dus ook nog duurzaam is. Het is heel plezierig samenwerken met Sparked en INOVATIV. We hebben een klik en zij kunnen dankzij hun strategische partnerships met, bijvoorbeeld HP en Microsoft alles voor ons regelen. Sparked ontwierp functioneel en bouwde technisch de Windows 8 app, en Inovativ zorgde voor de infrastructuur rondom Windows 8 zoals System Center voor uitrol en beheer, DirectAccess voor ontsluiting en Bitlocker voor beveiliging.”

“Ik vind het erg prettig dat we niet eerst een plan van aanpak van 50 A4’tjes hoeven op te stellen. Wij zeggen wat we hebben en waar we naartoe willen. Onze technologiepartners weten wat er mogelijk is en leveren in onderling overleg een oplossing op maat, die op onze huidige en toekomstige wensen is afgestemd.”

“Hoewel medewerkers nu met ieder gewenst apparaat kunnen inloggen, is het onze strategie om mensen uit te rusten met zo weinig mogelijk apparaten. Een mooi voorbeeld is een business unit waar een groot deel van het management nu alleen nog maar tablets gebruikt. Bij 50% van deze pilotmedewerkers is de laptop al in de kast verdwenen. Via een dock sluiten ze de tablet ook op hun vaste werkplek aan op een extern toetsenbord, muis en scherm en hebben ze een praktisch volwaardige PC.”

Efficiënt vergaderen
Bij vergaderingen ziet V&SH ook een efficiencyslag: “Collega’s nemen hun tablet mee, in plaats van papier, en kunnen het in combinatie met Lync gebruiken voor online (video) conferencing. Met Outlook Anywhere hebben ze overal toegang tot mail zonder ingewikkelde VPN-verbindingen. Mooi is ook dat het algemene taken gemakkelijker maakt. Medewerkers navigeren bijvoorbeeld met de telefoon, en gebruiken de camera van de tablets en smartphones voor hun dagelijkse werk.”

Ad Sieses verwacht dat V&SH in de toekomst steeds meer gebruik gaat maken van de mogelijkheden die HP, Inovativ en Sparked hebben gecreëerd: “De komende periode gaat een groot deel van onze buitendienst gegevens invoeren en raadplegen met de tablets op de locaties waar zij werken. Dat zal flinke tijdwinst opleveren. Ze moeten dan bijvoorbeeld geen Klicc-tekeningen meer meenemen over ondergrondse leidingen. Dat kan door informatie uit GPS, Bing Maps en Geografische Informatiesystemen met elkaar te combineren.”

Sieses besluit met een aanbeveling voor organisaties die ook overwegen om hun werkwijze te stroomlijnen met tablet en smartphones: “Niet alle medewerkers reageerden meteen positief; adoptie ging niet vanzelf en nieuwe digitale middelen vragen een andere manier van werken. Dit verdient aandacht en begeleiding, bijvoorbeeld via een gespecialiseerde helpdesk en opleiding van de betrokken medewerkers. Het is een grote omslag voor het hele bedrijf, van monteurs tot directie. Informatie gaat niet langer van binnen naar buiten, maar komt van buiten naar binnen, om vervolgens door de gehele organisatie gebruikt te worden. Je moet hierin groeien als bedrijf.”

 

Klik hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
V&SH: Bouwplaatsautomatisering met behulp van slimme apps

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden

13 mei om 07:30 uur

Ontwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »