Vraag 7: Duurzaam bouwen en C2C

maandag 4 oktober 2010
timer 2 min
7. Als C2C een vervolgstap is in de ontwikkelingslijn van duurzaam bouwen, wat komt dan hierna?

Helma Smolders

Als C2C de beloftes waar maakt, is er geen vervolg meer nodig.

 

 

 

 

 

Nicole Ramaekers

Na C2C komt er niets meer. Uiteraard zullen door ontwikkelingen in de techniek en materialen in de toekomst meer mogelijkheden komen om nog meer conform het C2C gedachtengoed te ontwerpen, te ontwikkelen en te verfijnen.

 

 

 

Thom Aussems

Een vraag voor filosofen. Laten wij er eerst maar eens aan werken om het gedachtegoed van C2C in de bouwkolom te implementeren.

 

 

 

 

Rinus van den Berg

We zullen alle zeilen moeten bijzetten om een betere wereld te creëren. En daarvoor hebben we schone technologie en concepten nodig. Een technologie die meer brengt dan ze neemt! Wij als DSM omarmen het C2C concept maar staan nog ver weg van eco-effectiviteit. Wij zijn nog steeds bezig om de ecologische impact van onze processen te optimaliseren. Hoewel het concept van eco-effectiviteit een gigantische uitdaging voor innovatie is, zal het effect daarvan nog lang op zich laten wachten. Meer eco-effectieve innovaties zijn wat mij betreft de toekomst.

 

Louise Vet

Een eco-effectieve innovatie, een systeem om de materialen in de kringloop te houden, van verbruik naar gebruik, is recent ontwikkeld door Thomas Rau. Waarom zou je een tv willen bezitten – en daarmee de honderden materialen die erin zitten? Je wilt toch alleen tv kunnen kijken? Rau heeft uitgaande van die gedachte bv Turntoo opgericht. Het product – en daarmee de grondstoffen – gaan aan het einde van de contractduur weer terug naar de producent en zijn daarmee beschikbaar voor een nieuwe generatie producten.

 

Jouke Post

Ik verwacht dat de vervolgstap de toepassing van hernieuwbare energie wordt, dat probleem laat C2C eigenlijk liggen, men stelt op zich terecht, dat energie in overvloed aanwezig is. Feitelijk is nog de basis van oorlogvoering en macht en voor de burger ongrijpbaar. Dat zal veranderen als de winning van energie echt decentraal gaat gebeuren. Het zal me niet verbazen als dat de volgende stap wordt.

 

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Sociale samenhang en zorg in krimpgebieden 

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Welke strategie en waarom

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Welke maatregelen zijn nodig

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Nieuwbouw en krimp

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel