Vraag 6: Brandveiligheidsniveau na herstel

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
6. Hoe handhaaf je het brandveiligheidsniveau na herstel?

Annegreeth Nijhof

Door inzet van de huismeesters, door allround onderhoudsmedewerkers bij mutatie en tijdens het jaarlijks serviceonderhoud brandveiligheid mee te laten nemen in hun inspectie en door communicatiemiddelen in te zetten, zoals een nieuwsbrief. Ook zoeken we de samenwerking met de brandweer om bijvoorbeeld ontruimingsoefeningen te doen tezamen met de bewoners.

 

Margriet Reijnders

In het najaar wordt aan al onze opzichters, projectleiders en werkvoorbereiders een cursus brandveiligheid gegeven. Ook maken we een checklist zodat bij mutatie de woningen op enkele essentiële punten gecontroleerd worden. De werkvoorbereiders en projectleiders hebben de kennis nodig om bij planmatig onderhoud de juiste kwaliteit aan materialen te bestellen. Op deze manier denken we de kennis over brandveiligheid goed te implementeren in ons bedrijf en onze woningen op peil te houden. Ook het aanspreken van bewoners is onderdeel van de aanpak. Soms plaatst men spullen op de vluchtweg die de doorgang belemmeren of brandgevaarlijk zijn. De discussies met de bewoners zijn niet altijd even gemakkelijk, zaak is dat we het belang goed duidelijk maken.

 

Annegreeth Nijhof

Zo ziet ons toekomstig beleid er ook uit. Het integraal aanpakken van (brand)veiligheidkwesties is heel belangrijk. Hierdoor creëer je een eenduidig beleid dat gedragen wordt binnen de organisatie waardoor je ook helder kunt zijn in de informatie die je richting je huurders geeft.

 

Jan Kees Gijsbers

Complex 2 in Amersfoort is duurzaam verbeterd. De rookmelders zijn aangesloten op het lichtnet. Controle vindt plaats bij mutatie. Complex 1 lost zich definitief op door sloop. In Amsterdam worden rookmelders tijdens de jaarlijkse inspectie- en onderhoudsbeurt van woningen geplaatst en/of gecontroleerd. Overige aanpak verloopt via planmatig onderhoud of renovatie. 

 

Rembrandt Bokdam

Medewerkers zou je intern op kunnen leiden, zodat corporaties zelf in staat zijn om op basis van een checklist de gebouwen eens in de zoveel jaren of eens per jaar te inventariseren. Bij verbouwwerkzaamheden en mutaties kan tevens een opleveringscontrole uitgevoerd worden door een opgeleide medewerker. Doel is dat de knelpunten worden herkend en basale zaken kunnen worden opgepakt door de vestigingen zelf, bij de twijfelgevallen en de lastige situaties kunnen wij aanvullend onderzoek en advisering doen.

  

Annegreeth Nijhof

Helemaal mee eens! Bewustwording binnen de organisatie is minstens zo belangrijk als bewustwording bij de huurders. Front office medewerkers moeten vragen kunnen beantwoorden of tips kunnen geven als een huurder daar om vraagt. Medewerkers van planmatig en dagelijks onderhoud moeten de knelpunten kunnen herkennen bij inspecties of werkzaamheden in de woning of bij groot onderhoud vanuit de meerjaren onderhoudsplanning. Voor specifieke vragen of vakinhoudelijke kennis kunnen medewerkers dan terecht bij mij.

 

Larson van Dijk

Door onderscheid te maken tussen onderdelen (bouwdelen) die permanent van aard zijn en onderdelen die aan verandering onderhevig zijn. In het eerste geval zijn het brandkundig ontwerp en de onderhoudsperiodes goed vast te leggen en zijn ze specifiek (bijvoorbeeld de brandmanchet of de brandwerende, flexibele kitafdichting boven in een woningscheidende systeemwand). In het tweede geval moet hier na elke verbouwing naar gekeken worden, maar moet er ook een directe verantwoordelijkheid bij de bewoner van het appartement komen te liggen; een stukje opvoeding dus.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Woningbouwcorporaties en brandveiligheid

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Upgradingstraject woningbouwcorporaties

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Uitbesteden onderzoek en herstelwerk

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Voorlopige conclusies

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Herstel per woning

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel