Vraag 5: Versnelde toename groendaken

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
5. Hoe zou je een versnelling kunnen bereiken in de toename van het groendaken areaal?

Henk Vlijm

Subsidie bij diverse gemeentes hebben er toe aangezet om meer groene daken toe te passen. Echter is dit niet voldoende als je bedenkt dat er nog miljoenen vierkante meters kale platte daken zijn die onbenut blijven. Vanuit een scan zou men kunnen opmaken hoeveel vierkante meter groen per inwoner er beschikbaar is en hieraan de verplichting koppelen dat als dit onder een bepaalde grenswaarde komt men verplicht is om groendaken toe te passen op uitbouwen, nieuwbouw en/of renovatie. 

Barry de Vries

Een verplichting van groene daken of een financiële prikkel in de vorm van subsidie, kan natuurlijk helpen om meer groendaken te ontwikkelen, maar ik denk dat dat uiteindelijk niet de weg moet zijn. Groendaken moeten geen doel op zich zijn, maar een middel om problematiek te lijf te gaan. Ik denk dat het bijvoorbeeld beter is om waterberging te stimuleren en dan zijn groendaken daarin slechts één mogelijk maatregel, net zoals het 'ontharden' van tuinen of de aanleg van waterpleinen.

Robert Smid

Op dit moment zie je veel vormen van subsidie. Helaas is die niet overal en overal verschillend. In de afgelopen periode is gebleken dat de overheid minder regels wil in plaats van meer. Dat heeft tot gevolg dat het op de een of andere wijze vergrendelen van groene daken in bijvoorbeeld het bouwbesluit er op  dit moment niet in zit. Dat is jammer, alweer gezien de vele voordelen die groene daken hebben. In ons omringende landen wordt belasting geheven op platte daken zonder voorziening met betrekking tot buffering. Ook zijn er voorbeelden van het verplicht toepassen van zogenaamd grijs water voor spoelen van toiletten en dergelijke. In beide gevallen bieden groene daken een oplossing. Op korte termijn is het voordeel dat belastingheffing iets kan doen voor het overheidstekort, op lange termijn dragen we bij aan een duurzame oplossing voor het steeds erger wordende probleem van de gevolgen van extreme buien.

Barry de Vries

Natuurlijk zullen er ook altijd  partijen zijn die helemaal niet aan groene daken willen, of het nu ambtenaren, architecten, opdrachtgevers zijn, maar niet uit je vindt ze in ieder vakgebied. Dat is ook helemaal niet erg. Diversiteit is ook in dit geval belangrijk. Voor mij gaat het er vooral om de koplopers te stimuleren verder te ontwikkelen én om diegenen die in het zogenaamde peloton zitten en toch mee willen ook de hand toe te steken. Dit kan op vele manieren kennis , financiën, tijd, enzovoort, maar die investeringen die je doet, in welke vorm dan ook, moet je vooral doen bij de mensen en partijen die zelf de energie hebben om hier mee aan de slag te gaan. Trekken aan een dood paard heeft geen zin.

Daan de Leeuw

Om een versnelling te bereiken zouden groen dak eigenaren landelijk een korting moeten krijgen op de waterschapsbelasting. Op die manier blijft de investering jaarlijks zijn (symbolische) vruchten afwerpen.

 

Fred Tonneijck

Het best kan versnelling worden bereikt door dakgroen (inclusief alle andere vormen van groen) als probaat middel vanaf het prille begin integraal mee te nemen in trajecten van plan- en besluitvorming. Toepassing van dakgroen moet vanwege de baten daarvan worden gekoppeld aan andere belangrijke maatschappelijke vraagstukken zoals energie, de temperatuur in en om het gebouw, de lokale verwerking van hemelwater en de gezondheid van mensen. Met andere woorden: dakgroen moet worden gekoppeld aan niet-groene thema’s.

Professionals van verschillende pluimage moeten leren om met elkaar samen te werken vanaf de tekentafel. Hier ligt ook een belangrijke opdracht voor het onderwijs aan toekomstige professionals. Leerlingen moeten over de rand van de eigen instelling heen kunnen kijken en de samenwerking zoeken met leerlingen van andere instellingen. Zo is in Noord-Brabant een traject ingezet om leerlingen van het groene én het rode onderwijs samen aan projecten, onder andere groene daken, te laten werken.

Verder zal sterk moeten worden ingezet op de ontwikkeling van bruikbaar instrumentarium zoals handleidingen en richtlijnen opdat professionals op een goede en gerichte manier dakgroen kunnen inzetten.

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom groene daken?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Wat zijn de nadelen?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verbreding van groen naar blauw.

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Gaat vergroening dakenlandschap voorspoedig of traag?

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel