Vraag 5: Sprongen of kleine stapjes?

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
5. Pleit u voor een sprongsgewijze benadering, of moet de transitie in kleine stapjes gebeuren?

Joop Ketelaers

Eerst kleine stapjes. Vervolgens de succesverhalen met grotere sprongen uitrollen. 

 

 

 

 

 

Arjan van Timmeren

Momenteel is het nog een incrementele transitie. Maar de bottom up initiatieven (exogene ontwikkelingen), gecombineerd met grid-parity (onder andere door endogene ontwikkelingen) zullen naar mijn mening zo vlak tegen de gestelde 2020 aan wel degelijk voor een revolutie in de energievoorziening (en integratie) in de gebouwde omgeving zorgen. Vooral voor wat betreft de bestaande gebouwenvoorraad zal er sterker gestuurd moeten worden. Maar de beschikbare capaciteiten, zowel aan de kant van bouwers als ook qua grondstoffen en financiën, maken gezien de grootte van de opgave dat het dáár helaas niet anders kan dan met kleine stapjes. Maar voor een groot aandeel van de voorraad, weer wel. 

 

Wybrand Pieksma

De tijd van kleine stapjes ligt wat ons betreft achter ons. We moeten komen tot betaalbare repeteerbare duurzame concepten, waarmee we snel, op grote schaal, grote stappen kunnen zetten. Hiervoor is samenwerking en ketenintegratie noodzakelijk.

 

 

Joost Versluijs

Kies een aantal pilotgebieden en ga met alle belangrijke stakeholders aan tafel zitten om het systeem in zijn geheel opnieuw in te richten naar een ideaal model, dit betekent buiten de gebaande paden gaan. Probeer een systeem te ontwerpen waarbij gewerkt wordt vanuit gezamenlijke doelstellingen en kijk welke partij wat kan invullen vanuit de eigen discipline. Welke kenmerken  moet het systeem hebben om de gebruikers van het duurzame vastgoed optimaal te faciliteren? En wie of wat hebben we daarvoor nodig om het te kunnen realiseren? 

 

Tom Bosschaert

Er is ruimte -en noodzaak- voor vele schaalniveaus, zowel in tijd, ruimte en abstractieniveau. Het tijdsperspectief ver vooruit moet worden ondersteund door realistische, stapsgewijze en parallelle ontwikkeling. Goede roadmaps zijn onontbeerlijk, en verschillende wegen moeten tegelijkertijd worden bewandeld. Het succes van een enkele, zwaar uitgerust missie is veel kwetsbaarder van vele kleine en snelle expedities. Het is prima als er een paar wegen doodlopen in kleine expedities: daar leer je van. Het probleem zien we met het stuklopen van hele lange projecten en grote gecentraliseerde ruimtelijke oplossingen. 

Er is plaats voor een lange termijnplan, maar dat is een heel abstract raamwerk, dat vervolgens door de tijd heen wordt ingevuld met vele kleine concrete stappen. 

 

Ivo Opstelten

Er zijn grofweg twee richtingen om de doelstellingen voor 2020 en daarna te halen: vergroten van het tempo waarmee vraagreductie en de inpassing van duurzame energie centraal/decentraal plaatsvindt, of, gegeven het huidige aantal mutaties, vergroten van de energiesprong die kan worden gemaakt op het moment van die mutaties. Gelet op de resultaten tot op heden, kan gesteld worden dat het tweede uiteindelijk noodzakelijk zal zijn.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Is in 2020 14 procent uit duurzame energie haalbaar?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Hoe is de DE doelstelling te halen?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Rol key players.

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Ketenintegratie en open innovatie.

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel