Vraag 5: Nieuwe ontwikkelingen

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
5. Crisis biedt ook ruimte voor nieuwe kansen, voor innovaties. Welke nieuwe ontwikkelingen in parkeren (ook op productniveau) bieden perspectief ook als het gaat om crisisbestrijding?

Rolf Oostendorp

Innovaties waar ik veel van verwacht zijn at random: on line reserveren, Google Adwords, en toegang verlening via kentekenherkenning. Eerder noemde ik al parkeergeleidingssystemen. In het rijtje van vernieuwingen hoort ook het beheer op afstand versus beheer ter plaatse (optimale mix), om bijvoorbeeld 24 uur per dag  openstelling mogelijk te maken en zo dubbelgebruik te stimuleren. Innovatief  is ook de inzet van apps, en het gebruik van e-taxi’s, en het aanbieden van integrale ‘mobiliteit oplossingen’, met loyaliteitskaarten en dergelijke. 

 

Rick Batelaan

Een belangrijke opgave is het toegankelijk maken van bestaande parkeergarages voor meerdere doelgroepen en het stimuleren van dubbelgebruik van de parkeercapaciteit. Veel eigenaren van private garages zijn al huiverig om ze voor meer dan één doelgroep – bijvoorbeeld bewoners én bedrijven - toegankelijk te maken. Nog moeilijker is het om private garages openbaar toegankelijk maken, soms zelfs onmogelijk. Denk maar aan de extra eisen voor toegankelijkheid en veiligheid die aan een openbare garage worden gesteld. Bovendien moet er een latente parkeervraag in de omgeving geïdentificeerd zijn, moet het aanbod daar op aansluiten en moet de vragende partij vervolgens verleid worden om de garage daadwerkelijk te gebruiken. Ten slotte betekent ‘dubbelgebruik’ van parkeerplaatsen strikt genomen dat het exclusief gebruiksrecht op een vaste parkeerplaats in de garage vervalt. Hoe dan ook: het transformeren van een half leeg, traditioneel, privaat parkeergebouw in een goed gevulde (semi-) openbare garage met dubbelgebruik is een creatieve, innovatieve opgave waar alle partijen elkaar bij nodig hebben. Maar het resultaat is wel een duurzaam rendabele parkeergarage en minder blik op straat. Daar is iedereen bij gebaat. 

Wim van der Heide

Wim van der Heide: “Ik zie wel een kans bij leegstaande kantoren in kantoorgebieden vanuit parkeerperspectief. Ontwikkel daarin de functies wonen of leisure, functies met bezoekpieken buiten kantooruren. Er ontstaat dan potentie om van elkaars faciliteiten gebruik te maken. De meerwaarde is dat gebieden levendiger worden, wat niet allen goed is voor parkeren maar voor de lokale economie. Belangrijk is dat de gemeente in zulke gevallen regievoerder is in de benutting van de totale parkeercapaciteit. Heel veel bestaande parkeerplaatsen worden niet goed benut. Waarom een nieuwe parkeergarage maken voor winkel/uitgaan als een kantoor op loopafstand parkeerplaatsen over heeft. De sleutel voor het succes ligt in het open stellen van deze garages en het informeren van de doelgroep (beschikbaarheid, prijs, locatie en route). 

Erik Meijer

Gemeenten kunnen bijvoorbeeld risicodragend participeren in duurzame, (semi-) openbare garages in combinatie met exclusieve, private parkeergarages waar marktpartijen door vraaguitval niet per definitie dit risico voor de korte termijn kunnen dragen. De exploitatie kan vervolgens wel aan gespecialiseerde, private partrijen worden uitbesteed. Goed renderende parkeergarages zijn een aantrekkelijke belegging. 

Giulinao Mingardo

De parkeersector moet wakker worden en met luide stem zijn (belangrijke) plek binnen de wereld van de mobiliteit claimen. Parkeren is een van de belangrijkste factoren die de mobiliteit en bereikbaarheid van stedelijke gebieden bepaalt en kan nog belangrijker worden in de toekomst. Parkeergarages moeten bijvoorbeeld hun status verhogen: zij moeten niet gezien worden als de plek waar je autorit eindigt, maar als de plek waar jouw bezoek aan de stad begint!

Rolf Oostendorp

Het ontwikkelen van parkeergarages staat door de crisis onder druk. Maar gemeenten moeten goed beseffen dat parkeergarages in de binnenstad cruciaal zijn om de stad aantrekkelijk te houden. Dat geldt juist ook in crisistijd. Een parkeergarage is vaak het eerste en laatste contact met de stad. In Brugge hebben ze dat heel goed begrepen. Een autoluwe binnenstad met een lus om het centrum van waaruit je gemakkelijk insteekt in parkeergarages waarna je de stad aan de andere zijde van de garage op loopafstand bereikt.”

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Parkeren last van crisis 

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Schaarse middelen en succesvol parkeerbeleid

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verduurzamen parkeren

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Rol gemeenten en marktpartijen

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel