Vraag 5: Knelpunten

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
5. Wat zijn de knelpunten in de praktijk?

Bob Gieskens

Dat zijn er vele, net als bij elk ander organisatieverandering. Maar van groot belang is wel de focus op de langere termijn. Het durven aangaan van een langdurig partnership waarbij korte termijn financiële voordelen (bijvoorbeeld inkoop voor laagste prijs) worden ingeruild voor zekerheid in continuïteit en rendement op langere termijn.    

 

 

Hans Wamelink

Een belangrijk knelpunt in de praktijk is ‘het doormodderen volgens de oude werkwijze op de werkvloer’ versus de onderschatting door het management van de veranderingen juist op de werkvloer. De ‘keten’verzuimt belangrijke vragen te beantwoorden, zoals ‘wat is ons nieuwe product’ en ‘hoe ziet het nieuwe voortbrengingsproces eruit’. Dan wordt het oude wijn in nieuwe zakken.

Ronald Dielwart

Ketenintegratie is een cultuurverandering. Cultuurveranderingen zijn niet gemakkelijk. Het kost tijd en veel communicatie. Goede communicatie met betrokkenen en toeschouwers (de tweede lijn) moet gebaseerd zijn op een goede en heldere visie. Men moet de voordelen inzien van ketenintegratie. De stap van visie naar praktijk vergt begeleiding. Als je ketenintegratie gaat toepassen, heb je op de sleutelposities ervaren mensen nodig. Maar mensen met ervaring hebben nogal eens moeite om een andere werkwijze adopteren. Draagvlak binnen organisaties en het aanhaken van zijnlijnmanagers cruciaal. Delijnmanagers laten medewerkers werken in een nieuwe (onbekende) vorm van samenwerken en zijn ook verantwoordelijk voor het projectresultaat. Dit brengt onzekerheid. De verantwoordelijken van bedrijven die aan ketenintegratie doen, moeten toestaan dat er fouten gemaakt mogen worden als er maar van geleerd wordt.

Ruben Vrijhoef 

Ketenintegratie impliceert verandering en langetermijn visie. Partijen en personen moeten zich ondergeschikt maken aan de keten en het eindproduct voor de eindklant. Dat moeten betrokken partijen en personen willen en kunnen opbrengen. Zo niet dan kan dat tot spanningen leiden als besloten wordt om ketenintegratie door te voeren. Het inruilen van de oude bekende praktijk voor een nieuwe onbekende praktijk vergt doorzettings- en aanpassingsvermogen van partijen en personen. Als ketenintegratie leidt tot een onomkeerbaar proces van continue verbetering dan zullen partijen en personen die daar niet in passen of niet in mee willen zich moeten beraden. Alternatief is dat partijen en personen hun werkwijzen en capaciteiten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.

 

Cor Paauwe

Knelpunten in de praktijk zijn:

1. Geen snelle internetverbinding met de partner. Kost veel wachttijd.

2. Onvoldoende gelijkwaardigheid van digitale informatie kan intelligentieverlies opleveren in het model en grafische ongelijkheid.

3. Niet samenwerken op dezelfde server (GlobalScape WAFS) kan tot gevolg hebben dat niet alle informatie gelijktijdig voorhanden of actueel is.

4. Partners die teveel keuzes heroverwegen of beslissingen uitstellen. De geloofwaardigheid en overtuigingskracht van hun modellen nemen af naarmate het aantal aanpassingen toeneemt.

Ronald Dielwart

De belangrijkste knelpunten zijn: hoe ga je op een volstrekt andere wijze (samen)werken vanuit een bedrijf en medewerkers en partners die het tot voor kort decennialang anders hebben gedaan, in andere processen, in een andere stijl van werken, in een andere cultuur. Je moet veel afleren, processen aanpassen. Samenvattend: Hoe verander je totaal en integraal?

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom ketenintegratie?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Voor welk type opdrachten?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Hoe kies je partners?

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Gevolgen en veranderingen

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel