Vraag 5: Installatiebedrijven en C2C

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
5. Welke rol moeten en kunnen de installatiebedrijven bij de implementatie van C2C op zich nemen? Of ontspringen zij, zoals de bouwbedrijven wederom de dans?

Louise Vet

De opdrachtgever moet veeleisend zijn en dit consequent volhouden. En: in het team dat aan een C2C project werkt, moeten alle neuzen dezelfde kant op. Want inderdaad veel vernieuwing zal vooral bij de experts zelf, dus de bouwwereld en de installateurs, vandaan moeten komen. Maar C2C materiaalkeuze en het anders aankijken tegen processen staat bij de installatiebedrijven nog in de kinderschoenen.

 

Nicole Ramaekers

Installatie- én bouwbedrijven moeten het belang inzien van - en zich schikken naar een duurzaam gebouwontwerp. Dat moeten ze ook uitdragen richting opdrachtgevers. In een C2C concept zijn geen conventionele installaties gewenst, dient het energieconcept zeer duurzaam te zijn en moeten 'beleving' en gebruikskosten maatgevend zijn.

 

Helma Smolders

Ontspringen bouwbedrijven wel de dans? En is dit wel de juiste manier om het te formuleren? Zo lijkt het wel of de bouwbedrijven aan iets negatiefs lijken te kunnen ontkomen, terwijl ik eerder denk dat ze kansen laten liggen als ze niets met C2C willen doen.

 

 

Jouke Post 

Toen ik levensduurbouwen introduceerde met het project XX merkte ik  dat de installatiebedrijven nog lang niet zo ver waren. Daarover heb ik ook in hun eigen vakblad geschreven; ’de installatiebedrijven zijn er nog niet klaar voor’.Tien jaar verder is er niet veel veranderd. In de onderhandelingen die ik nu over de C2C woning heb, is men gericht op ‘handel’ en nauwelijks met eigen onderzoek. Enkele bedrijven gelukkig uitgezonderd. Maar het gros houdt zich vast aan een lage EPC, die alleen bereikt kan worden met veel installaties. Minder installatietechniek in je ontwerp levert al gauw een hogere EPC op. Dat geeft te denken. In mijn colleges op de universiteit betoog ik al langere tijd dat er minder installaties in gebouwen moeten komen. Wij, als architecten, hebben de middelen om een gebouw installatiearm en toch energiezuinig en comfortabel te maken.

 

Rinus van den Berg

Ik betwijfel of bouwbedrijven opzettelijk hun kop in het zand steken. Bouwbedrijven zijn voor mij vooral aannemers en die kunnen alleen goede gebouwen maken getekend door goede architecten en samengesteld uit kwalitatief hoogwaardige, niet-toxische (C2C)bouwmaterialen en -producten die een architect of opdrachtgever voor zou moeten schrijven. Installateurs moeten vooral de innovatieve nieuwe systemen realiseren die zij - en architecten - bedenken. De architect moet meer verantwoordelijkheid krijgen in de bouwketen. En ook aansprakelijk zijn als hij als bijvoorbeeld op het punt van de leefkwaliteit van zijn gebouw in gebreke blijft.

 

Thom Aussems

Van installatiebedrijven – en hun toeleveranciers – verwachten we innovatiekracht en creativiteit. Installaties moeten een plug and play karakter krijgen. Daarmee kunnen nieuwe technieken snel en efficiënt worden geïmplementeerd. Bovendien zijn veranderende gebruikswensen en hergebruik dan sneller en goedkoper te realiseren.

 

 

Rinus van den Berg

Ik kom nog even terug op het ontwerp, waar ik zojuist over sprak. In het materiaaltransformatieproces van delfstoffen naar materialen, producten, distributie, kopen, gebruiken en reststromen verwerken tot weer nieuwe producten is het ontwerp de interface tussen materiaal en markt. Het is de start van een goed of slecht product. Dus ook de start van een goed of slecht gebouw. In die zin kan geen enkel bedrijf de dans ontspringen, maar zijn het de architecten/ontwerpers die kennelijk te weinig invloed hebben op hoe hun ontwerp gematerialiseerd wordt. Dus schrijf alleen goede systemen en materialen voor. En als ze er niet zijn stimuleer de ontwikkeling ervan door middel van C2C specificaties. 

 

Jouke Post

Hier komen we weer op het oude probleem van de architect als bouwheer. Die tijd is voorbij. Het zijn de opdrachtgevers die besluiten, wij kunnen het aandragen maar hebben helaas nauwelijks inbreng in het geweld van bouwers, installateurs en ontwikkelaars. Kijk maar naar de huidige populaire ontwikkeling van conceptueel bouwen; dat gaat helemaal niet om kwaliteit, dat gaat om het vermijden van risico, het zekerstellen van het budget en heeft geen ruimte voor welke vernieuwing dan ook.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Sociale samenhang en zorg in krimpgebieden 

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Welke strategie en waarom

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Welke maatregelen zijn nodig

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Nieuwbouw en krimp

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel